Ultimele cuvinte ale unor oameni celebri, inainte sa moara

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 22:31
25541 citiri
Ultimele cuvinte ale unor oameni celebri, inainte sa moara
Foto: Liberta Digital

Uneori istoria, alteori legenda consemneaza cu mult sarg ultimele cuvine rostite de oameni de vaza, personalitati celebre, figuri de prestigiu din istoria culturii universale, sefi de state si comandanti de osti, oamani la al carui nume tresari cand il auzi.

Chiar daca vorbele n-au fost reproduse exact, chiar daca s-au tansmis trunchiate sau deformate, uneori intelepciunea lor face sa capete un lustru de patina memorialistica, in fata careia ne simtim datori sa contemplam, iar cele de mai jos constituie cateva exemple, arata mixstuff.ru.

Johann Wolfgang von Goethe, literat german: "Licht, mehr Licht", adica "Lumina, mai multa lumina". Aceste cuvinte, ajunse celebre, au fost confirmate de medicul care l-a asistat in ultimele zile, Dr. Carl Vogl. Nu se stie daca era vorba de mai multa lumina la propriu, la figurat sau daca poetului aflat in agonie i se intuneca pur si simplu vederea.

Albert Einstein, autorul celebrei teorii a relativitatii, a murit la un spital din Princeton, New Jersey. Cu cateva clipe mai devreme, chemase o asistenta ca sa-i comunice ceva foarte important. Din pacate, bolnavul a vorbit in limba germana, pe care asistenta n-o stia. Nici astazi nu se stie ce a vrut sa spuna marele savant, in ultimele sale clipe.

Lordul Byron, poet romantic englez: "Acum, voi adormi putin. Noapte buna".

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului: "Ah, ce putin am facut si cat de mult mi-a mai ramas sa mai fac!".

Cajus Julius Caesar: Si tu, Brutus? (Se referea la Brutus, fiul sau vitreg, care paticipase la conjuratia impotriva sa).

Caligula, imparat roman injunghiat mortal de propriile sale garzi de corp: "Sunteti pierduti: ma aflu inca in viata!" (conform relatarii istoricului Tacitus).

Charle Chaplin, cand preotul i-a rostiti ritual "In curand sufletul tau va fi in mainile Domnului", i-a raspuns inca lucid: "De ce nu? In fond, ii apartine".

Winston Churchill, fost prim-minisru al Marii Britanii, conducator in al Doilea Razboi Mondial: "Nu va inchipuiti ce plictisitor e sa mori".

Thomas Edison, mare inventator de la care avem becul electric cu incandescenta, fonograful si multe altele: "Cred ca dincolo e mai frumos".

Ion Antonescu, maresal al Romaniei, aflat in fata plutonului de executie: "Mai trageti o data, n-ati nimerit tinta".

Mata Hari (catre avocat, venit sa o asiste la executie): "Si nu fii asa posomorat, maestre. Nu e rolul condamnatului sa-si inveseleasca aparatorul".

Henrik Ibsen, dramaturg englez (catre menajera sa, care-i spusese unui vizitator ca se simte mai bine): "Ba, din contra".

Ludovic al XIV-lea, regele Frantei (cate multime): "De ce plangeti? Ati crezut ca sunt nemuritor?".

Theodore Roosvelt (fost presedinte al SUA, catre majordomul sau): "James, stinge lumina, ca nu mai am nevoie de ea".

Vespasian, imparat roman: "simt cum devin zeu".

Joachim von Ribbentrop, fost ministru de Exerne in guvernul lui Hitler, judecat, condamnat si executat la Nurenberg: "Doresc pace in lume".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ultimele cuvinte oameni celebri, #Einsten ultimele cuvinte, #oameni celebri murit , #inedit