Un roman e vocea oamenilor strazii din San Francisco - Fotografiile sale au sensibilizat o lume Interviu

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 07:37
11070 citiri
Un roman e vocea oamenilor strazii din San Francisco - Fotografiile sale au sensibilizat o lume Interviu
Foto: Horia Manolache

Povestea vietii mai multor oameni ai strazii din San Francisco a ajuns sa fie cunoscuta in toata lumea, dupa ce un fotograf roman, Horia Manolache, a spus-o pe scurt, in imagini si nu numai.

Fotografiile sale, care ii infatiseaza pe oamenii strazii atat asa cum pot fi vazuti ei zi de zi, cat si asa cum le-ar placea sa fie vazuti, conform visurilor si idealurilor lor, au devenit viral, fiind prezentate de presa din multe tari.

Ziare.com a stat de vorba cu artistul, pentru a afla cum a pornit acest proiect si mai ales daca a generat efecte. In plus, am vrut sa stim si povestea unora dintre "modele", de ce au ajuns acestea oameni ai strazii.

O parte dintre banii pe care Horia Manolache, intre timp intors in Romania, ii strange, pentru publicarea unei carti in care sa apara aceste instantanee, vor fi donati fundatiei Taking It To The Streets, care se ocupa de sprijinirea tinerilor fara adapost din San Francisco.

Cum a aparut acest proiect si cat ai muncit la el?

La un astfel de proiect cred ca se munceste toata viata. Fotografiile le-am facut intr-un an; urmeaza sa public o carte (pentru care strang fonduri aici), urmeaza promovarea ei.

Deja organizatii ce se ocupa de problema oamenilor strazii in America ma cauta pentru a participa la tot felul de proiecte comune. Proiectul a capatat o viata proprie si practic, dupa doi ani, inca lucrez la el.

Acesta a aparut pentru ca nu sunt de acord cu felul in care oamenii fara adapost sunt tratati. Am vrut sa-i arat asa cum sunt ei: mandri, frumosi, intr-un fel in care Rembrandt ar fi pictat oamenii importanti.

Ce efect speri sa aiba fotografiile tale?

Sper sa aiba puterea de a schimba mentalitatile legate de persoanele fara adapost. Tindem sa credem ca tot ce li s-a intamplat a fost din vina lor, ca au fost lenesi sau nu au facut lucrurile cum trebuie.

Oamenii fotografiati in acest proiect sunt diferiti; unii dintre ei sunt cautati in cate un stat pentru ca nu si-au platit factura medicala, un baiat a fost prins fumand marijuana. Cred ca viata unui om nu ar trebui definita de astfel de greseli.

America se schimba in prezent, mai ales cand vine vorba despre marijuana. Studiile arata ca oamenii tind sa fie dependenti de alcool sau droguri cand nu au o viata fericita. Prin urmare, cred ca acesti oameni ai strazii sunt parte dintr-o problema mai mare a societatii, ar trebui gasite cai de a fi integrati cumva. Din ce am vazut cu ocazia acestui proiect, mai ales cei tineri cauta cai de a se reintegra. Pentru cei mai in varsta e mai greu.

La nivel social, proiectul a avut vreun impact? S-a schimbat ceva pentru vreuna dintre persoanele fotografiate de tine?

Nu stiu daca neaparat viata celor fotografiati de mine s-a schimbat, dar primesc mesaje de la cei ce au decis sa ajute oamenii strazii dupa ce au vazut proiectul. Ii ajuta cu mancare, cu lucruri.

Oricum, tin legatura cu cativa oameni din proiect si lucrurile pentru ei merg mai bine. Locuiesc undeva, lucreaza. In general, tinerii revin mai usor, dar batranii adesea nu au nicio sansa.

Aveai vreo prejudecata vizavi de persoanele fara adapost cand ai pornit acest proiect?

Nu, dar nu-i observam. Asta s-a schimbat la mine.

Personal, care dintre persoanele fotografiate te-a impresionat cel mai mult? De ce?

Poate ca Tammy, cu faptul ca copiii ei i-au fost luati de sotul care ii molesta. Am fost impresionat de povestea lui Tammy, femeia care a vrut sa fie model. A avut o viata grea. In afara de faptul ca copiii i-au fost abuzati sexual de sot, a fost rapita, parintii i-au murit cand era foarte tanara, banii pe care trebuia sa-i mosteneasca i-au fost luati de catre bunica. In orice caz, mi se pare ca a trecut prin multe ghinioane.

Care e fotografia ta preferata din intreaga colectie?

Cred ca cea cu Frank. Chipul sau si atitudinea imi amintesc de Bruce Springsteen (sunt un mare fan!). Este foarte carismatic si aratos. In plus, este si un om foarte bun.

Avea doua joburi (in momentul in care a fost fotografiat). Chiar mi-a spus o intamplare de la locul de munca. Montase o cada de un milion de dolari intr-o casa din San Francisco. Ce contrast! Locuia intr-un adapost pe care si-l ridicase singur si se intreba cand va veni politia si nu va mai putea locui acolo.

Care a fost cea mai puternica reactie pe care a avut-o cineva la vederea fotografiilor?

Tammy a fost la o expozitie unde a vazut fotografiile cu ea si a inceput sa planga. Asta a fost cea mai puternica (si importanta) reactie de care imi amintesc.

Atitudinea vizavi de persoanele fara adapost e diferita in SUA fata de Romania?

In America, e vazuta ca o problema, dar in general sunt priviti cum sunt vazuti cainii vagabonzi la noi. Anul acesta, de Super Bowl, primarul din San Francisco a decis relocarea oamenilor strazii din centru la periferia orasului, pentru a nu pata imaginea orasului. Relocarea a fost intre ghilimele, pentru ca ei tot pe strada au fost lasati sa stea.

Fotografii: Horia Manolache

Lumea nu intelege cum se prefera sa fie lasate goale o multime de case ce apartin bancilor (proprietarii n-au mai avut bani sa plateasca ratele), iar oamenii sa nu fie lasati sa locuiasca in ele.

In Romania, pare ca problema nu este asa de serioasa, dar cifrele spun altceva. Nici aici situatia nu este roz. Aceleasi probleme, poate chiar mai mari. Am auzit de cazuri in care batrani fara mostenitori sunt fortati sa renunte la casa lor si ajung in strada. Din pacate, pe nimeni nu intereseaza, tocmai din cauza prejudecatilor pe care oamenii le au fata de oamenii strazii.

Unde traiesti in prezent?

Am stat doi ani in SUA, ma mai intorc din cand in cand acolo, cand am o expozitie.

Intr-o perioada in care retorica anti-imigranti a lui Trump se aude peste tot, tu cum esti privit in SUA?

In California, nu cred ca Trump este foarte popular. Sunt multi imigranti si tocmai asta m-a ajutat. Plus ca se vedea ca sunt strain dupa accent si oamenii pe care vroiam sa-i fotografiez nu aveau suspiciuni.

Dar am prieteni indieni care au probleme din cauza felului in care arata. O piele cafenie, o barba si deja esti catalogat drept terorist. Iar asta nu-ti face viata usoara ca fotograf in SUA.

Te-ar putea interesa si povestea zugravita de un alt fotograf roman, care a fost in Tanzania si a imortalizat viata de acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#fotografii Horia Manolache, #oameni fara adapost poze Horia Manolache, #oameni strada SUA roman fotograf , #inedit