Ziare.com

Unitati de masura vechi, putin cunoscute

de Roxana Nitescu
Marti, 13 Martie 2012, ora 12:16

   

Unitati de masura vechi, putin cunoscute
In prezent, 95% din intreaga lume foloseste sistemul metric, insa, in urma cu mult timp, erau folosite diverse masuri, unele dintre ele parand acum iesite din comun.

Potrivit Listverse, iata cateva unitati de masura vechi si ciudate pe alocuri. Unele se mai folosesc chiar si astazi.

1. Bobul de orz

Bobul de orz era folosit ca unitate de masura pentru lungime de catre anglo-saxoni, reprezentand ceea ce astazi inseamna 8,5 milimetri. Iar aceasta inca mai este folosita in Marea Britanie si chiar in SUA, cand se masoara incaltamintea. Mai exact, lungimea unui bob de orz este diferenta dintre numerele de la incaltaminte, adica un pantof de marimea opt este mai mare cu 8,5 milimetri decat unul de marimea sapte.

Initial, marimea maxima a fost stabilita la 33 de centimetri lungime, iar toate celelalte masuri erau determinate prin scaderea lungimii unui bob de orz. Marimea patru, spre exemplu, era cu noua lungimi de boabe de orz mai mica decat 33 de centimetri, adica avea circa 25 de centimetri. In prezent insa, marimile au inceput sa varieze putin, de la o tara la alta.2. Palma si cotul

Metoda englezeasca de masurare a lungimii cu ajutorul palmei mai este de asemenea utilizata si astazi, dar este neconventionala, fiind folosita indeosebi atunci cand nu sunt unitati de masura din SI (sistemul international de unitati) la indemana. Concret, o lungime de palma este distanta dintre varful degetului mare si varful degetului mic, atunci cand degetele sunt rasfirate si intinse la maxim (in medie, 23 de centimetri).

De asemenea, in vechime mai era folosit si "degetul" - 2,2 centimetri - sau "cotul", distanta de la varful degetelor intinse de la o mana pana la umarul opus, cam 114 centimetri (in Romania acesta reprezenta distanta de la cot pana la incheietura palmei). Inregistrari referitoare la unitatile de masura legate de palme, degete si brate dateaza din urma cu peste 1.000 de ani.

3. Aratul

Fermierii din Anglia obisnuiau sa masoare suprafata unui teren agricol prin cat puteau animalele lor sa are. Initial, un acru era definit ca suprafata maxima care poate fi arata cu un bou intr-o zi - circa 4.047 de metri patrati.

De asemenea, mai existau si alte unitati, cum ar fi "oxgate" (nu are traducere) - suprafata pe care un bou ar fi trebuit sa o are intr-un an, adica circa 15 acri, sau "virgate" - suprafata pe care doi boi ar fi trebuit sa o are intr-un an, adica 30 de acri.

Si in Romania s-a folosit capacitatea unui bou de a ara ca unitate de masura, fiind cunoscut insa doar lugarul, adica suprafata pe care o pot ara doi boi intr-o zi - cam 7.166 de metri.4. Mormantul si bomba Hiroshima

In Europa, cuvantul mormant a reprezentat pentru o scurta perioada de timp o unitate de masura pentru masa. "Mormant" ("grave" in engleza) a venit de la cuvantul "gravitate" ("gravity"), dar la sfarsitul Revolutiei Franceze a fost inlocuit cu gramul si apoi kilogramul.

De asemenea, pentru a masura energia se foloseste si astazi "bomba Hiroshima", pentru a descrie o energie foarte puternica, egala cu 60000GJ (gigajouli).

5. Clipita

Cuvantul "clipita" este folosit deseori si in zilele noastre, insa, putini stiu ca este chiar o unitate de masura, egala cu 0,1 secunde. De asemenea, in unele zone este folosita expresia "cat isi scutura mielul coada", tot ca o masura a timpului, aceasta insemnand 10 nanosecunde, iar in ingineria nucleara acestea sunt utilizate si astazi.

Totodata, datorita unui mit din Europa Medievala, potrivit caruia timpul ar trece mai repede pentru caini, si astazi se mai foloseste expresia "un an de caine", care inseamna o septime dintr-un an standard, adica 52 de zile (sapte ani de caine echivaleaza cu un an standard).

6. Elena din Troia

Conform mitologiei grecesti, Elena (sotia lui Menelaus, regele Spartei) era atat de frumoasa incat a generat un razboi, dupa ce Paris, a rapit-o. Iar frumusetea Elenei din Troia a devenit si o unitate de masura. Mai exact, "o Elena" era "chipul care a lansat o mie de corabii". Un chip a carui frumusete lansa doar o corabie avea o frumusete de doar o "miliElena".7. Gillette-ul si mickey-ul

Gillette-ul este o unitate de masura pentru puterea unui laser, mai exact cate lame poate gauri un laser. Un laser care o putere de cinci "gilletti" poate arde cinci lame. De asemenea, un mickey (numit dupa Mickey Mouse), este cea mai mica miscare de mouse pe care un computer o poate detecta, adica mai putin de 0,1 milimetri.

8. Mama vaca, magarul putere si elefantul

Indicele "mama vaca" a fost folosit pana relativ de curand in zonele agricole din SUA si reprezenta o estimare a numarului de vaci gestante pe care o anumita zona o putea suporta.

De asemenea, unitatea "un magar putere" este similara calului putere, doar ca reprezinta un sfert din aceasta din urma. Iar "un elefant" inseamna cam 5,4 tone, referirile la greutatea balenelor si a dinozaurilor facandu-se adesea folosindu-se termenul de "elefanti".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17793 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Subiect interesant,

tratare de spiru haret...
Stimata autoare,vreau sa-ti spun ca iugarul are0.57ha,adica 5700 m2 sau de exemplu 1t.TNT=4.184Gj.ca sa vezi diferenta de ordin de marime...
Nu intru in mai multe amanunte ca ar trebui sa-ti rescriu articolul...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor