Va e teama sa zburati cu avionul? N-aveti motive - partea I (Galerie foto)

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 22:00
6164 citiri
Va e teama sa zburati cu avionul? N-aveti motive - partea I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Teama de a a calatori cu avionul s-a estompat mult in ultimele decenii, dar la mijlocul secolului trecut, oricine se incumeta sa zboare era inca socotit un excentric. Rudele si prietenii il intrebau: nu ti-a fost teama?

In public, imaginea aventurii la inaltime n-a fost asociata cu siguranta zborului pasarilor, ci mai curand cu finalurile tragice consemnate de legenda si de istorie, pornind de la faimosul Icar, trecand pe la tragedia lui Aurel Vlaicu si ajungand la tragediile aviatice din timpurile moderne, soldate cu sute de victime.

Sunt indreptatiti unii sa-si puna o intrebare: merita riscul? Daca merita sau nu, fiecare poate judeca dupa optica proprie si propria stare psihologica. Statisticile insa spun ca orice alt mijloc de trasnsport produce zilnic incomparabil mai multe accidente decat cel aerian.

Evidentele arata ca, daca riscul de prabusire ar fi de 0,01%, ar trebui sa se prabuseasca zilnic mai mult de 13 aeronave. Deci riscul se exprima cu un procent unde, dupa zero, urmeaza multe alte zerouri inainte de "unu".

Se inregistreaza anual de zece ori mai multe persoane ucise pe trecerea de pietoni, decat cele cazute victime ale catastrofelor aeriene. Numarul celor ucisi in coliziuni rutiere intre masini este incomparabil mai mare.

Ar rezulta ca, inainte sa ne fie teama cand urcam in avion, ar trebui sa ne fie teama atunci cand urcam in masina, in autobuz si chiar cand mergem pe jos, traversand reglementar "pe zebra" - noteaza Big Picture.

La fiecare 3 secunde, undeva pe planeta noastra aterizeaza un avion. Fireste, tot la 3 secunde decoleaza altul.

Magarii produc, in fiecare an, mai multe victime in relatiile cu stapanii lor, decat avioanele datorita zborului.

La 10.000 de metri inaltime, te simti mai confortabil si mai putin zdruncinat decat in tren, in autobuz, in masina sau chiar pe bicicleta. In plus, ai un pesaj unic.

Inaintea fiecarui zbor, avionul este supus la o inspectie tehnica migaloasa. Specialistii poarta raspunderea totala.

Un accident de avion nu apare niciodata din intamplare. Este totdeauna o combinatie complexa de factori suprapusi.

Asta nu e tot. Ar mai fi cate ceva de spus despre zborul cu avionul si mai avem cateva imagini de prezentat. Vom continua duminica, in cadrul aceleiasi rubrici. Nu pierdeti ocazia, merita sa urmariti, numai la Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#frica avion, #statistici zbor avion, #riscuri zbor avion , #inedit