Vechiturile Terrei, la superlativ - Cele mai batrane organisme din lume (Galerie foto)

Sambata, 01 Martie 2014, ora 14:42
9683 citiri
Vechiturile Terrei, la superlativ - Cele mai batrane organisme din lume (Galerie foto)
Foto: Time

O regula de bun simt spune ca tot ce traieste trebuie sa si moara. Doar ca unele organisme de pe Terra par sa o sfideze, facand in ciuda notiunii timpului.

Rachel Sussman, fotograf fascinat de natura, a calatorit prin lume imortalizand cele mai vechi forme de viata. A gasit copaci de 13.000 de ani si iarba de mare de 100.000 de ani.

Toate se incapataneaza sa reziste, in conditiile in care cele mai longevive animale nu ating 200 de ani, relateaza Time.

Baobabii din Africa De Sud, de exemplu, nu se pot vizita decat cu escorta armata, ei avand venerabila varsta de 2.000 de ani.

Cea mai veche padure tropicala din lume (Galerie foto)

Eucaliptul din imagine, fotografiat in Australia, are in jur de 13.000 de ani, fiind unul dintre cei cinci de acelasi fel care mai traiesc pe Terra.

Intr-o regiune din Mediterana, protejata de UNESCO, aflata intre insulele Ibiza si Formentera, traieste un tip de iarba numita Posidonia. Aceasta creste din aceleasi radacini de 100.000 de ani.

Pare un muschi ce acopera niste pietre, dar in realitate e o tufa inrudita cu patrunjelul. Planta, cu o varsta de peste 2.000 de ani, se gaseste in desertul Atacama.

In anumite zone de coasta din Namibia si Angola, unde umezeala data de mare intalneste desertul, se dezvolta Welwistchia Mirabilis, un tip de conifer primitiv ce poate fi vazut doar aici. In ciuda aspectului sau, exista doar doua frunze.

Cat despre varsta acestor ciudatenii ale naturii, plantele nationale ale Namibiei, aceasta este estimata la 2.000 de ani.

Cei mai ciudati 10 copaci din lume (Galerie foto)

Desi focul a mistuit mare parte dintre coniferele din familia Lagarostrobos franklinii, din Tazmania, exista si supravietuitori. Sunt pretiosi, pentru ca au peste 10.500 de ani.

Cei mai batrani arbori din lume (Galerie foto)

In Australia, exista niste stromatolite (structuri fosilizate calcaroase formate prin inmultirea cianobacteriilor) a caror varsta a fost estimata la 2.000 - 3.000 de ani. Acestea sunt "vinovate" de oxigenarea planetei, in urma cu 3,5 miliarde de ani, pregatind conditiile pentru existenta altor tipuri de viata.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#cele mai vechi organisme Terra, #cele mai vechi organisme pamant, #cele mai vechi plante, #cei mai batrani copaci , #inedit