Vietati al caror venin omoara un om in cateva minute

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:01
10442 citiri
Vietati al caror venin omoara un om in cateva minute

Dansul vietii si al mortii a ramas neschimbat in natura de milioane de ani. In fiecare zi au loc mici razboaie purtate pe miliarde de fronturi pe intreg Pamantul, fiecare specie folosindu-si atuurile pentru a-si asigura supravietuirea.

Uneori mor indivizi, insa asta nu face decat sa intareasca specia ca intreg, asigurandu-se, astfel, ca cei mai puternici vor transmite aceste caracteristici unice generatiilor viitoare.

Iar printre cele mai periculoase arme cu care natura a inzestrat unele specii se numara veninul. Iar unele sunt atat de puternice incat pot provoca daune serioase sau chiar deces in cazul oamenilor. Listverse prezinta cele mai violente reactii cauzate tocmai de aceste veninuri.

Edemul pulmonar - veninul paianjenului cu panza conica, Atrax Robustus

Atraxotoxina este o neurotoxina prezenta in veninul paianjenului cu panza conica din Sydney, Australia ( Atrax Robustus). Aceasta substanta este letala pentru om, hiperstimuland sistemul nervos si crescand tensiunea arteriala, provocand edemul pulmonar. Veninul acestui paianjen poate ucide un om in doar 15 minute. Totusi, datorita antiveninului, in ultimii 30 de ani nu s-au raportat decese din aceasta cauza.

Convulsii - veninul scorpionului Parabuthus transvaalicus

Prima data, cercetatorii au testat efectele veninului acestui scorpion pe soareci. Simptomele au fost convulsii, hiperactivitate si, in cele din urma, moarte. Veninul scorpionului Parabuthus transvaalicus contine trei toxine diferite, iar scorpionul poate alege o singura toxina in diferite scopuri. De exemplu, el conserva veninul mai puternic, intrucat are nevoie de mai multa energie pentru a-l produce.

Efecte psihedelice - veninul de broasca raioasa

Bufotoxina reprezinta o substanta prezenta in veninul broastei raioase, dar care functioneaza mai mult ca un mecanism de aparare. Totusi, aceasta toxina este un cocktail de chimicale similare cu psiolocibina si mescalina care produc euforie, halucinatii si experiente spirituale.

Hemoragia craniana - veninul omidei Lonomia Obligua

Cercetatorii inca nu au gasit un nume potrivit neurotoxinei prezente in veninul acestei omide extrem de veninoase. In ultimii 20 de ani au fost raportate 500 de morti cauzate de omida Lonomia, reactia imediata fiind hemoragie craniana.

Sufocare - veninul paianjenului calator brazilian (Phoneutria)

Veninul paianjenului calator brazilian contine neurotoxina numita PhTx3, o substanta care cauzeaza spasme musculare involuntare, in special in regiunea sistemului respirator, ceea ce duce la moarte prin axfisiere.

Paralizia muschilor - veninul melcilor con

Veninul melcilor con este unul dintre cele mai puternice din lume. Efectele intepaturii depind foarte mult de specia melcului si de dimensiunea lui. Una dintre cele 500 de specii contine o combinatie unica de pana la 100 toxine diferite, dintre care una actioneaza ca tranchilizant, victima nu simte dureri si nu isi da seama ca va muri.

Atacuri cardiace - veninul broastei sageata

Poison Dart Frogs sau acele broaste mici si viu colorate secreta un venin extrem de periculos ce contine batracotoxina. Aceste broaste proceseaza si depoziteaza batracotoxina asa cum si oamenii proceseaza si depoziteaza proteinele, amino acizii si grasimile. Veninul acestor broaste duce la atac de cord.

Senzatia de moarte iminenta - veninul unei meduze din specia Irukandki

Daca persoanei intepate i se acorda tatamentul corespunzator in timpul necesar, veninul nu este letal. Oricum, simptomele provocate sunt dintre cele mai neplacute si ciudate. Crampe musculare, dureri severe de spate si rinichi, dureri de cap, transpiratii, varsaturi, dar si senzatia de moarte iminenta.

Amorteala si furnicaturi - veninul pasarii Pitohuiul cu creasta (Pitohui dichrous)

Un lucru interesant legat de veninul singurei pasari otravitoare din lume este faptul ca mecanismul de producere, procesare si depozitare al veninului seamana foarte mult cu cel al broastei sageata. Neurotoxina nu este atat de puternica, dar poate provoca amorteala si furnicaturi.

Paralizie si moarte - veninul Puffer Fish (familia Tetraodontidae) si al caracatitei cu inele albastre

Puffer fish (din familia Tetraodontidae), caracatita cu inele albastre, cateva specii de tritoni si o intreaga familie de melci de mare contin un venin extrem de periculos ce duce la paralizie si moarte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#veninul animalelor, #reactii venin animale , #inedit
Comentarii
Poza Campeono
Campeono
rank 5
cu armele astea se apara de dusmani bietele fiinte...
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
Ce meduza e aia? IrukandKi?