Zambiti, va rog! - Azi e World Smile Day

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 08:20
4434 citiri
Zambiti, va rog! - Azi e World Smile Day
Foto: Arhiva Pixabay

Ziua mondiala a zambetului (World Smile Day) este aniversata, anual, in prima zi de vineri a lunii octombrie, in acest an fiind marcata la 6 octombrie.

In 1963, artistul american Harvey Ball a creat imaginea "fata zambitoare" (smiley face), reprezentand un buton galben cu doua puncte si o paranteza "inchisa", pe care, in prezent, oamenii de peste tot din lume o folosesc cu scopul de a-si exterioriza emotiile pozitive.

Harvey Ball a realizat aceasta imagine pornind de la premisa ca toti oamenii ar trebui sa acorde cel putin o zi dintr-un an pentru a zambi, a face gesturi frumoase si a-i face pe altii sa zambeasca, potrivit site-ului dedicat acestei sarbatori.

Ziua mondiala a zambetului a fost marcata pentru prima data in 1999, in orasul natal al lui Harvey Ball, Worcester. In acelasi an, Harvey Ball a fondat si World Smile Corporation, care avea sa fie sponsorul anual al evenimentului international.

Desi pentru multi zambetul este un simbol al placerii, sociabilitatii, fericirii sau amuzamentului, totusi nu orice fel de zambet ar trebui sa fie astfel interpretat. De pilda, neurologul francez Guillaume Duchenne (1806-1875) a descoperit ca zambetul autentic angajeaza atat muschii aflati in zona gurii, cat si pe cei din zona ochilor.

Zambetul doar "din buze" este, asadar, doar un suras prefacut, ce poate semnaliza in cel mai bun caz politete sau intentii nu tocmai prietenoase.

Cercetarea lui Duchenne avea sa fie confirmata de psihiatrii celebri precum Hervey Cleckley sau Robert Hare, care au delimitat concret zambetul sincer de cel "superficial", aratand ca acesta din urma este deseori folosit de persoanele obisnuite sa-i manipuleze pe cei din jur.

Antropologic vorbind, semnificatia zambetului in diferite culturi poate fi extrem de diferita, daca nu chiar antitetica. Charles Tudwell sustine ca, in anumite societati, zambetul excesiv este vazut ca un semn de superficialitate, pe cand in altele, zambetul semnifica in primul rand jena, confuzie sau chiar neimplinire sentimentala.

Exista la nivel international anumite culturi in care zambetele sunt adresate doar prietenilor apropiati si membrilor familiei, iar atunci cand sunt adresate strainilor sunt privite de catre acestia cu neliniste sau chiar suspiciune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ziua mondiala a Zambetului 2017 , #inedit