7 inventatori care au facut posibila viata moderna (Galerie foto)

Marti, 06 August 2013, ora 13:02
7170 citiri
7 inventatori care au facut posibila viata moderna (Galerie foto)
Foto: Toptenz.net

Astazi ne-am obisnuit cu un anumit stil de viata. Privim multe dintre facilitatile de care dispunem ca pe niste lucruri firesti, uitand ca ele nu au existat dintotdeauna, ba mai mult, sunt inventii destul de recente.

Iata care sunt oamenii de stiinta care au stat pana acum in umbra, nefiind atat de cunoscuti, dar care au revolutionat viata moderna, concepand inventii folositoare si inovatoare in acelasi timp, conform site-ului Toptenz.net.

James Goodfellow, inventatorul ATM-ului si a sistemului PIN

Daca astazi avem posibilitatea de a ne pastra banii pe un card si de a retrage o anumita suma fara a astepta la banca, acest lucru se datoreaza britanicului James Goodfellow. El este cel care a conceput atat bancomatul, cat si sistemul PIN (Personal Identification Number - Numarul de Identificare Personala).

Desi folosit astazi de milioane de oameni din toata lumea, Goodfellow sustine ca sistemul respectiv nu l-a imbogatit.

Dennis Ritchie, parintele programarii moderne

Desi Steve Jobs si Steve Gates sunt vazuti ca persoanele care au revolutionat cu adevarat lumea computerelor, Dennis Ritchie este cel care a inventat sistemele de programare C si Unix, cele care asigura baza oricarui sistem informatic modern. Inovatiile sale sunt folosite zilnic si, cu siguranta, ele au facut posibile celelalte actualizari rasunatoare.

Hunter Shelden, inventatorul centurii de siguranta

Hunder Sheldon a fost un neurochirug care in 1959 a revolutionat lumea automobilelor prin crearea primei centuri de siguranta. Prin prisma profesiei sale, Sheldon vedea in mod frecvent pacienti cu leziuni la cap, provocate de accidente de masina. Asadar, a conceput centura de siguranta in speranta ca aceasta masura va diminua numarul traumelor severe.

Scott Falham, inventatorul emoticoanelor

Astazi, emoticoanele sunt deseori folosite in retelele sociale, emailuri, mesaje text etc. E drept ca unii le iubesc, iar altii le urasc, insa foarte multi le utilizeaza in cadrul conversatiilor scrise, informale. Cel care a inventat primul emoticon este Scott Falham, profesor la Carnegie Mellon University din Pittsburg.

Acesta a trimis in 1982 un smiley face format din doua puncte, o cratima si o paranteza, negandindu-se nicio secunda de amploarea pe care o va lua acel fenomen.

Adolph Rickenbacher, inventatorul chitarei electrice

Cei mai multi cred ca inventatorul chitarei electrice este Les Paul. Cu toate astea, acesta doar a definitivat un concept inventat de fapt in America, de catre imigrantul german Adolph Rickenbacher. Dupa ce a creat cateva modele, Rickenbacher si-a vandut intreaga companie, neavand incredere in longevitatea creatiei sale. Barbatul a murit in 1976, la varsta de 90 de ani, stand mereu in umbra lui Les Paul.

Willis Haviland Carrier, inventatorul aparatului de aer conditionat

In 1901, Willis H. Carrier a patentat aparatul de aer conditionat. Inainte, masinariile folosite erau de fapt niste sisteme de ventilatie ceva mai elaborate, dar care nu produceau aer rece. Aparatul conceput de Carrier putea lua aer sub presiune si sa il treaca printr-un proces de racire, inainte de a-l redirectiona.

Carrier Engineering Corporation exista si astazi, fiind cel mai mare producator de tehnologie de control climatic.

William Upjohn, inventatorul pastilelor dizolvabile

Inainte de secolul 20, pacientii care aveau nevoie de medicamente, le luau fie sub forma lichida, fie sub forma solida. Problema era ca cele lichide aveau un gust insuportabil, in vreme ce pastilele solide nu se dizolvau in stomacul pacientului, devenind ineficiente.

In 1875, William Upjohn, un student la Universitatea din Michigan a inceput sa experimenteze, folosind formule noi de pastile, reusind sa inventeze prima pastila dizolvabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#inventatori inventii moderne, #inventii moderne, #inventatori mai putin cunoscuti , #inventii