Cand lumea a ramas uimita: Prima inregistrare audio din istorie

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 11:39
8349 citiri
Cand lumea a ramas uimita: Prima inregistrare audio din istorie
Foto: Wikipedia

La 6 decembrie 1877, inventatorul american Thomas Alva Edison facea pentru prima oara in istorie, in fata unui public restrans, o demonstratie ciudata, cu un aparat care reproducea propria sa voce imprimata pe un suport cilindric.

Vocea sa reda o cunoscuta poezie pentru copii, mai curand un cantec, intitulat "Mary had a Little Lamb", adica "Mary avea un mic mielusel". Era prima inregistrare audio pe care au auzit-o oamenii vreodata.

Fonograful

Incercari de inregistrare mai facusera si altii, toti erau covinsi ca aparatele lor inregistrasera sunetul, dar erau tratati in zeflemea, intrucat nimeni n-a reusit sa reproduca ceea ce sustinea ca inregistrase.

In 1857, francezul Edouard Leon Scott facuse pe o hartie speciala inregistrari, care in mod vizibil urmau vibratiile unor sunete, dar n-a reusit sa-si asculte nicio inregistrare, iar cei in fata carora incerca sa se laude cu realizarea il priveau chioras si radeau pe infundate.

La fel in aprilie 1877 - numai cu cateva lui inaintea lui Edison - un francez, Charles Cross, a prezentat la Academie un aparat pe care l-a denumit paleofon si despre care sustinea ca are inregistrata vocea umana, dar n-a reusit inca sa gaseasca mijlocul de a o reproduce.

Edison a reusit pentru prima oara nu numai sa inregistreze, dar sa si reproduca sunete, cu aparatul sau, pe care l-a numit fonograf. Dispozitivul consta dintr-un cilidru de otel, infasurat intr-o pelicula de staniu (ulterior din ceara durificata), totul pe un mecanism capabil sa parcurga concominent o deplasare rotativa si una axiala.

Nu mai trebuia decat o un ac ascutit de otel si o membrana, capabila sa vibreze la perceptia sunetelor, pentru ca ele sa fie imprimate atunci cand vorbesti si redate atunci cand asculti.

Se naste industria sunetului

Intregul mecanism se rotea actionat direct manual, cu ajutorul unei manivele. Ulterior, membrana a fost completata cu o palnie, care focaliza sunetele la imprimare si le amplifica la redare.

Tehnica pare simpla, dar sa nu uitam ca faptele se petreceau acum aproape un secol si jumatate, cand o tehnica mai complicata nu aparuse inca.

Tot ce inventa Edison in acea epoca ne pare astazi simplu, chiar banal, dar inventiile lui perfectionate ulterior la mai folosim si astazi, ba chiar e probabil ca ne vor fi de folos inca multa vreme de aici incolo.

De altfel, Thomas Alva Edison era autorul a peste 1.000 brevete de inventii, iar faptul este cu atat mai uluitor, cu cat marele inventator era un autodidact: fusese dat afara din clasa a treia primara ca incapabil.

Ulterior, a imbunatatit in mai multe randuri fonograful sau, astfel incat acul de otel si pelicula de staniu sa nu se uzeze dupa numai cateva intrebuintari, iar sunetul sa poata fi suficient amplificat pentu a fi auzit de un auditoriu mai mare.

Pasul urmator, si desigur cel care avea sa tansforme ideea intr-o adevarata industrie a sunetului, a fost inlocuirea cilindrulul cu un disc plat si aplicarea unui mecanism cu arc, capabil sa asigure o rotatie constanta ca viteza, spre deosebire de cilindrul initial, actionat manual.

De la fonograf la DVD

Evolutiile urmatoare n-au mai fost la initiativa lui Edison. Au apartinut firmei Pathe, care i-a cumparat brevetul, anume ca sa dea produsului o forma mai atragatoare si mai comerciala. Firma a denumit fonograful patefon si a asigurat actionarea discului printr-un mecanism cu arc, care-i asigura viteza constanta.

Produsul experimental inventat de Edison devenea unul comercial. Au urmat noi pasi: imprimarea discului pe ambele fete, imprimarea eletro-mecanica, in locul celei mecanice si, in ultimii ani, discul compact, care pastreaza prea putin din vechile principii, folosind procedee electronice.

Noile imprimari pot include imagini, concentrand foarte multe informatii pe un disc foarte mic ca dimensiuni, ceea ce ni se pare cat se poate de normal, atunci cand punem un DVD in calculatoarele noastre.

Nici nu ne gandim ca totul s-a declansat din mintea geniala a autodidactului, pe care invatatorul l-a exmatriculat din clasa a treia primara, ca incapabil.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Thomas Alva Edison inventator fonograf, #prima inregistrare din lume, #fonograf Edison , #inventii
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Marele merit al lui Edison este ca a inventat