Idei care ucid - inventatori omorati de propriile inventii

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 16:00
8483 citiri
Idei care ucid - inventatori omorati de propriile inventii
Foto: MNM

Viata unui inventator nu este deloc usoara. In primul rand, el trebuie sa vina mereu cu o idee buna, care sa rezolve o problema intr-un mod la care nimeni nu s-ar fi gandit, iar mai apoi sa gaseasca solutii pentru a o pune in practica.

Procesul inventiei in sine presupune tocmai fortarea limitelor a ceea ce este posibil.

Pentru umanitate, aceste eforturi s-au dovedit mai mult decat benefice, motorul cu aburi, automobilul sau computerul fiind cateva dintre cele mai utile inventii.

Realizarea acestor lucruri inedite nu este insa lipsita de pericole. Pe langa faptul ca inventiile nu pot functiona asa cum s-ar fi asteptat creatorii lor, nu de putine ori, acestia din urma au sfarsit chiar ucisi de ideile carora au incercat sa le dea viata.

Mother Nature Network prezinta povestile triste, dar fascinanate, a sapte inventatori care au murit ucisi de propriile inventii.

Henry Smolinski a fost un inginer care si-a parasit locul de munca pentru a infiinta o companie ce dorea introducerea pe piata a primei masini zburatoare. Astfel, in anul 1973, compania a construit primele doua prototipuri realizate din fuziunea unui Cesna Skymaster cu un Ford Pinto.

Inainte de a incepe productia pentru piata de retail, stabilita pentru anul urmator, la 11 septembrie 1973, Smolinski a efectuat un zbor de test impreuna cu pilotul Harold Blake. In mod tragic, ambii si-au pierdut viata, din cauza unei aripi ce s-a detasat de la masina chiar in timpul zborului.

Franz Reichelt, un inventator austriac stabilit in Franta, de profesie croitor, si-a petrecut timpul liber lucrand la designul unui costum-parasuta destinat pilotilor de avion. De altfel, avionul era la acea vreme o inventie relativ noua, modul in care pilotii s-ar fi putut salva dintr-un posibil dezastru fiind in curs de elaborare.

Cum primele teste efectuate de Reichelt, cu manechine, s-au dovedit un succes, inventatorul s-a hotarat sa testeze el insusi costumul. Din nefericire, saritura sa pe teren inghetat, de la nivelul inferior al Turnului Eiffel, l-a ucis pe loc.

Avocat si membru in organul legislativ al statului Louisiana, Horace Lawson Hunley avea o pasiune pentru submarine. El a ajutat la proiectarea si construirea a trei modele diferite folosite in timpul Razboiului Civil si a fost ucis impreuna cu sapte membri ai echipajului, pe 15 octombrie 1863, atunci cand cel de-al treilea submarin s-a scufundat.

Thomas Midgley Jr. a fost un chimist extrem de apreciat si cunoscut mai ales pentru munca sa legata de benzina cu plumb. El a suferit de saturnism, iar testul efectuat in timpul unei conferinte de presa se presupune ca l-ar fi ucis.

In realitate, inventatorul nu a murit intoxicat cu benzina, ci o alta inventie a fost cea care i-a adus sfarsitul. Fiind imobilizat din cauza poliomelitei, Thomas Midgley Jr. si-a construit un sistem cu coarda si scripete pentru a-l ajuta sa isi miste trupul. La 2 noiembrie 1944 insa, chimistul s-a incurcat in corzi si a murit sufocat.

Marie Curie, fizician si chimist cu doua premii Nobel, a fost cunoscuta in special pentru activitatea din domeniul radioactivitatii. De asemenea, ea este responsabila si pentru descoperirea a doua elemente chmice, poloniu si radiu.

Autoare a Teoriei Radioactivitatii, Marie Curie a descoperit, fara sa stie, si efectele fatale ale acesteia asupra sanatatii. Ea a murit la 4 iulie 1934, din cauza anemiei aplastice cauzata de expunerea la radiatii.

Dintre toti inventatorii ucisi de propriile idei, poate ca Perillos din Atena este singurul care ar fi trebuit pedepsit pentru inventia sa. Acesta a fost un mestesugar in bronz, care a creat un dispozitiv de tortura si executie dureroasa pentru criminali, numit Taurul din Bronz.

Detinutii, inchisi in interiorul dispozitivului, erau incendiati pana la moarte, aparatul fiind proiectat in asa fel incat tipetele de durere sa sune precum cele ale unui taur.

Mandru de invetia sa, Perillos i-a aratat-o lui Phalaris, un lord tiran din Sicilia. Acesta din urma, insa, a folosit Taurul de Bronz pentru a-l tortura chiar pe inventator, care a sfarsit fie ars in dispozitiv, fie aruncat de pe o stanca de oamenii lordului, istoria nefiind clara in aceasta privinta.

Valerian Abakovski a fost un inventator rus care si-a gasit sfarsitul atunci cand inventia sa, trenul de mare viteza Aerowagon, a deraiat omorand inca alti cinci oameni. Trenul cu motor de avion si elice era proiectat pentru a transporta oficiali sovietici de la si inspre Moscova.

Desi initial testul a decurs bine, la intoarcerea in capitala s-a produs deraierea care l-a ucis, printre altii, si pe inventatorul de numai 26 de ani.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#inventatori ucisi inventii, #idei inventii, #Marie Curie, #inventatori , #inventii