Inventii brevetate, prea ridicole pentru a rezista (Galerie foto)

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 12:25
7488 citiri
Inventii brevetate, prea ridicole pentru a rezista (Galerie foto)

Ca suntem fiinte la care imaginatia lucreaza in mod constant nu poate fi pus la indoiala. Daca nu ar fi existat si inventii mai putin reusite, ridicole, absurde, care nu numai ca nu folosesc la nimic, dar dimpotriva, ne-ar fi ingreunat viata, poate ca nici progresul nu ar fi venit, asa cum il stim in prezent. Din fericire pentru noi, unii si-au luat brevetul, dar nu au insistat (prea mult) sa-si puna ideile in aplicare.

Asa au ramas, pentru posteritate, inventii care nu fac decat sa ne zugraveasca mai bine epoca in care "inventatorii" traiau. Life vine cu cateva exemple, unele chiar de la 1800.

Aventuros, inventatorul american S. T. Hachenberger s-a gandit ca firele de telefon abia montate ar putea sluji si in alte scopuri. A gandit, in 1885, un mijloc de transport care sa le foloseasca, dar care sa expuna calatorul atat la riscul de a suferi rani fatale in urma caderii (el mergand pe un fir, la inaltime), cat si la pericolul electrocutarii. E drept ca privelistea ar fi fost sublima si nu ar fi existat riscul de a fi atacat de caini sau alte animale.

Dupa testare, vehiculul a fost abandomant urgent. Daca americanul l-ar fi prezentat ca pe un scaun electric, pentru condamnatii la moarte, poate ca ar fi avut mai mult succes.

Profesorul german Oberth a gandit, in 1931, un sistem de a livra scrisorile "fulger", care presupunea folosirea unui proiectil cu plecare din Berlin si destinatia New York. Potrvit acestuia, scrisoarea ar fi ajuns in 24 de minute. Nazistii au furat ideea si au folosit-o in alte scopuri, asa nascandu-se racheta V-2.

Desi sistemele de semnalizare electrice existau inca din 1907, cineva s-a gandit ca un astfel de "gadget" al acelor timpuri, 1930, ar avea succes. Asta, chiar daca presupunea ca soferul sa tina mana afara din masina ori de cate ori trebuia sa ia o curba. Din fericire, mijloacele de semnalizare moderne, cele pe care le stim astazi, au fost folosite la scara larga catre sfarsitul anilor '30, asa ca inventia nu a apucat sa fie folosita decat izolat.

Pe moment, insa, ideea parea una stralucita, motiv pentru care i-au fost aduse si imbunatatiri, asa aparand bratul automat, de folosit in trafic, in 1934.

In 1896 dadea bine sa fii politicos si curtenitor, insa, ca si acum, disponibilitatea nu exista in toate cazurile. Cu alte cuvinte, lenesi erau si atunci. Pentru acestia J.C. Boyle a inventat un dispozitiv care sa permita barbatilor cu pretentii de gentlemeni sa salute politicos, ridicandu-si palaria, fara insa a-si duce mana la aceasta.

In 1933, un inventator a pus la punct un dispozitiv care sa vina de hac hotilor. Alarma cu pricina incepea sa functioneze cand fereastra se spargea, declansand doua bombe cu fum si una cu amoniac.

Ideea de a elimina orice efort atunci cand mergi cu bicicleta a framantat mintea omeneasca de multa vreme, fiind mai degraba o obsesie pentru multi. Un inginer german s-a gandit ca viteza nu ar mai fi o problema daca ar dota mijlocul de locomotie cu 12 rachete, asezate in spate. In cadrul testelor din 1931, s-a atins viteza de aproximativ 90 de kilometri pe ora inainte ca bicicleta sa explodeze, iar pasagerul sa fie aruncat de pe ea.

Ce poate fi mai placut decat sa te plimbi cu masina si sa poti manca ceva cald, gatit pe loc, chiar sub scaunul soferului, fara a folosi foc, ci doar monoxidul de carbon rezultat de la vehicul? Asa pare sa fi gandit, in 1921, Robert L. Martin, desi n-a convins pe multa lume cu inventia sa.

Greu de crezut ca si in 1870 omul se plictisea sa scrie folosindu-se doar de un instrument de scris si de hartie. Daca in prezent masina de scris a fost inlocuita de computer, in vremea aceea s-a incercat introducerea unui stilou cu greutati, care sa faca scrisul o operatiune mult mai simpla. A apasa pe instrumentul de scris devenea un gest de prisos, din moment ce greutatile actionau, facand ca stiloul sa atinga foaia de 133 de ori pe secunda.

Pe de alta parte insa motorul cantarea atat de mult, iar socurile erau adesea violente, asa ca scrisul devenea in sine o aventura.

Inventatorul William Lloyd si-a dotat automobilul, in 1934, cu un dispozitiv care sa-l asigure ca nu va face victime pe sosele. Odata cazut la sol, pietonul nu ajungea sub rotile automobilului sau, sansele sale de supravietuire fiind astfel mai mari. O contributie mai mare societatii ar fi adus-o daca s-ar fi retras licenta de sofer in cazul celor care ajungeau in astfel de situatii, asa incat astfel de dispozitive sa nu fie necesare, comenteaza publicatia.

De ce ar mai fi nevoie sa intorci masina daca aceasta este una cu doua fete? Banda, sensul de mers, ar fi o problema, insa asta nu l-a oprit pe un inventator sa creeze, in 1953, un prototip de vehicul care permitea soferului sa schimbe cabina in functie de sensul de mers.

De ce oare se incearca reinventarea bicicletei fara astampar? E un mijloc de locomotie aproape perfect, care ar trebui sa impuna respect. Probabil, doar pentru amuzament, altfel de ce ar incerca cineva sa-i puna un volan, asa cum s-a procedat in 1937? Din moment ce apare insa si o doamna (entuziasmata) in peisaj, probabil ca raspunsul nici macar nu e necesar.

In 1925, profesorul J. Popjie sustinea ca a creat un robot, pe Radiana, care presupunea, conform spuselor sale, doua brate automate, dar care aveau oase umane. Era atat de exacta incat putea barbieri un barbat fara gres sau chiar pilota un avion.

In realitate, insa, "robotul" era manipulat de o femeie miniona, pe care publicul nu o putea vedea. Chiar daca ar fi fost vorba despre o inventie, ar fi fost nevoie de o baie extrem de incapatoare pentru ca barbatul ce urma a fi barbierit sa incapa cu tot cu stilistul personal in incapere.

In 1937 s-a inventat o centura de masaj, care era insa foarte greu de manipulat, fiind adesea nevoie de inca o persoana care sa-l miste pe cel ce se voia masat. Efortul era considerabil mai mare decat daca s-ar fi procedat pe calea batatorita - mancare mai putina si miscare mai multa.

In 1926, ideea de a parca vertical avea multi sustinatori si parea una stralucita. N-a avut insa continuitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#inventii ridicole 1900, #inventii absurde, #brevete inventii trasnite, #imagini inventii bizare , #inventii