Inventii de mare succes, aparute intamplator

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 18:05
4992 citiri
Inventii de mare succes, aparute intamplator

S-a incetatenit ideea ca inventatorii sunt oameni care cunosc mult, muncesc enorm si studiaza non-stop. In parte este adevarat. Marele inventator Thomas Edison spunea ca succesul cere multa munca si multa rabdare. Intr-adevar, Edison muncea mult.

Dar exista si cazuri cand inventiile apar in urma unor situatii intamplatoare, iar inventatorului nici prin cap nu-i trece care va fi rezultatul final, ce ii va aduce celebritatea si-l va consacra definitiv, noteaza Kabanik.

Viagra

Inventatorului celebrelor pilule albastre era un simplu angajat al companiei de produse farmaceutice Pfizer si primise sarcina sa studieze crearea unui produs pentru combaterea anginei pectorale.

Produsul pe care l-a prezentat companiei s-a dovedit insa putin eficace, administrarea lui nu combatea decat in mica masura angina pectorala, dar, in schimb, avea un nedorit efect secundar (cel putin la acea vreme): provoca, pe neasteptate, erectia.

Compania ar fi renuntat la teste, dar cercetatorul si-a dat seama ca erectia aparuta din senin este un efect mai spectaculos decat combaterea anginei pectorale.

A reluat testele, iar in anul 1998, Admnistratia pentru supravegherea calitatii medicamentelor a aprobat comercializarea produsului. De atunci, se vinde non-stop in intreaga lume, cu succes.

Inoxul

Metalurgistul englez Harry Brearly era angajat intr-o fabrica de armament si primise insarcinarea sa imbunatateasca pe cat posibil calitatea otelului, pentru ca acesta sa reziste mai bine la temperaturile inalte, in timpul bombardamentelor.

Tot incercand diferite combinatii, a creat o structura in componenta careia intra 12,8% carbon si 0,24% crom. Acest otel rezista bine la temperaturi inalte, dar mai avea o calitate: nu ruginea.

Primele sarje le-a produs intr-un cuptor electric cu arc, la 13 august 1913. Atunci insa nu si-a dat seama ca inventia va avea o mare raspandire in productia civila.

Ulterior, pentru a se obtine un otel inoxidabil de calitate suprioara si cu un aspect deosebit, compozitia a mai fost modificata si imbunatatita. Cand a ajuns sa fie utilizat in industria chimica, dar si la poducerea articolelor casnice, a fost botezat "inox", asa ramanandu-i si numele.

Plicul de ceai

Ceaiul are o veche traditie, iar cei care il folosesc - multe milioane de oameni de pe toate continentele - isi respecta strict tabieturile. Nu s-a gandit nimeni sa-l foloseasca altfel decat prin infuzia frunzelor, direct in ibricul cu apa fierbite.

Cu totul intamplator, proprietarul unui magazin din New York, pe numele lui Thomas Sullivan, s-a gandit ca va fi avantajat daca, in loc sa cantareasca frunzele, le va vinde preambalate.

Avantajul ar fi chiar mai mare daca le-ar ambala in cantitati mici, a gandit acesta. Primele pungute erau de matase. Pretul matasii era compensat de pretul ceaiului, bine valorificat.

Intamplator, un client a scapat o astfel de punguta direct in ibricul cu apa clocotita si i-a placut rezultatul. L-a anuntat pe vanzator si, in scurt timp, Thomas Sullivan din New York a devenit celebru cu ceaiul lui preambalat in pungute, unde matasea a fost inlocuita cu hartie filtranta.

Cuptorul cu microunde

In 1946, inginerul american Percy Spencer testa un magnetron cu radiatii de microunde, in vederea folosirii lui in sistemele radar. Intamplator a observat ca, atunci cand functiona magnetronul, se topea ciocolata pe care o tinea in buzunar.

Banuind ca undele emise de magnetron produc efecte termice, Percy Spencer a pus in calea lor cateva boabe de porumb si a obtinut floricele. A vrut sa prepare si un ou fiert, dar acesta, incalzit fara apa, a explodat.

In anul urmator, aparea in America primul cuptor cu microunde, in ulterior produsul a ajuns sa se vanda si in Europa.

Vaselina

In anul 1859, muncitorii din industria petroliera i-au adus la cunosinta chimistului englez Robert Chezbro ca o substanta ceroasa se depune pe conductele pompelor de titei, ingustandu-le sectiunea.

Chimistul si-a luat un esantion din respectiva substanta ceroasa si a verificat-o in laborator. Surpriza: substanta cu aspect de gel vindeca ranile.

Robert Chezbro si-a dat imediat seama ca descoperirea nu e lipsita de interes si a denumit-o vaselina, combinand cuvantul german Wasser (apa) cu cuvantul grecesc Elaion (ulei). A constat ca noua substanta este utila in nenumarate scopuri, incepand cu curatarea covoarelor si terminand cu desfundarea nasului.

El insusi si-a aministrat zilnic o lingurita de vaselina pe stomacul gol si a murit la varsta de 96 ani. Poate n-avea legatura una cu alta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Inventii intamplatoare, #inventii greseala, #inventii origine , #inventii