Inventii romanesti care au schimbat lumea. Tu de care esti mandru?- sondaj Ziare.com

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 11:10
13017 citiri
Inventii romanesti care au schimbat lumea. Tu de care esti mandru?- sondaj Ziare.com

Romanii au fost cunoscuti de-a lungul istoriei ca inventatori de marca, iar numele tarii noastre a rasunat in epoca marilor descoperiri cu mandrie, in salile celor mai prestigioase universitati din lume ori din vocea crainicilor care anuntau in presa mondiala miracole ale stiintei.

Lucrurile nu sunt diferite nici in ziua de astazi, din acest punct de vedere. Tara noastra este reprezentata in fiecare an cu mandrie la saloanele internationale de inventica, de exemplu, de unde romanii se intorc mereu cu medalii.

Nici in marile centre universitare lucrurile nu s-au schimbat, iar savantii romani inca scriu istorie, poate acum la Delft sau MIT, asa cum reuseau odinioara la Sorbona.

Altfel spus, avem la fel de multe motive sa fim mandri de Romania, cum am avut mereu, de fiecare data cand un roman reusea sa mai semneze un capitol in istoria civilizatiei noastre.

Ce s-a schimbat? Nu vom dezbate aici, dar poate ar trebui doar sa ne-aducem un pic aminte cine suntem. Sa incercam, privind in urma si cine-am fost.

"Sunt roman si ca roman ma socot buricul pamantului. Ca daca n-as fi roman n-as fi nimic. Nu ma pot imagina francez, englez, german, adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt roman prin vocatie, ca altfel nu pot sa ies. Tot ceea ce gandesc devine romanesc", spunea marele ganditor roman Petre Tutea.

Cand ne gandim ca, undeva in Statele Unite, Japonia ori Germania, studentii invata despre efectul (romanului) Coanda sau efectul (romanului) Basgan, doar doi dintre inventatorii de renume mondial dati lumii de aceasta tara, cuvintele lui Tutea nu mai par deloc atat de mari, ci doar atat de simplu si normal adevarate.

Dar oare miile de calatori ce tranziteaza Aeroportul International Henri Coanda, cunoscut mai degraba ca Otopeni, stiu ca numele acestuia e dat de parintele motorului cu reactie, un pionier al aerodinamicii?

Oare focsanenii ce trec pe strada Ion S. Basgan, numita astfel dupa savantul roman care-a revolutionat tehnica forajului petrolier, o afacere de mii de miliarde de dolari, mai stiu de ce-ar trebui sa fie mandri?

Pietonii bulversati recent cu numele Petrache Poenaru, dupa ce-au coborat 30 de ani la statia Semanatoarea, in drumul lor cu metroul bucurestean, mai stiu cumva ca acesta vine de la romanul care a inventat stiloul (asta ca sa vorbim doar de una din inventiile sale comerciale, cunoscute)?

Sa-l mai adaugam aici si pe Nicolae Constantin Paulescu, romanul care-a descoperit insulina, ajutand la salvarea a sute de milioane de vieti, ori pe Ana Aslan, cea care a inventat "elixirul tineretii", faimosul gerovital, pentru care-au venit in Romania Tito, de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Chaplin si Salvador Dali.

Ne putem mandri cu ei? Cu siguranta. Trebuie doar sa ne-aducem aminte, pentru a sti sa privim inainte.

Incepem campania noastra printr-o invitatie la dezbatere, cunoastere si reflectare. Va invitam sa votati cea mai importanta inventie romaneasca, de care putem fi cu adevarat mandri, din cele schitate aici, in cateva fraze, prezentate in sondajul urmator.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#inventii Romania, #inventatori romani, #Coanda motor reactie, #Paulescu insulina, #Aslan Gerovita, #Poenaru stilou, #Basgan, #romanians are smart , #inventii