Inventii uimitoare ale NASA care au patruns secretele Universului

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 18:24
5903 citiri
Inventii uimitoare ale NASA care au patruns secretele Universului
Foto: Space

Agentia spatiala americana NASA a conceput de-a lungul vremii numeroase inventii uimitoare, cu ajutorul carora a reusit sa patrunda in cele mai adanci locuri din Univers. Multe secrete ale acestei lumi au fost descoperite de sondele spatiale, precum Voyager sau de roverul Curiosity, care a ajuns pe planeta Marte.

Agentia NASA a fost sinonima cu inventia inca de la infiintarea ei, in anul 1958, potrivit Space.

In prima perioada, dintre anii 1961 si 1972, au fost nenumarate programe spatiale, intr-un ritm accelarat, care au avut un real succes.

Ulterior bugetul NASA a mai scazut de la maximul atins in anul 1966 de aproape 5% din cel national si pana la aproximativ 1% in anii '70, '80 si '90.

Va prezentam cele mai interesante inventii ale NASA realizate in ultimii 40 de ani:

Voyager

NASA a pus la cale un program prin care se intentiona explorarea celei mai mari parti a sistemului solar. Astfel, misiunea Voyager a cuprins studierea celor mai importante planete, precum Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

Cele doua sonde spatiale Voyager 1 si 2 au fost lansate in anul 1977 si ele transmit date de aproape 38 de ani, iar Voyager 1 a iesit din sistemul nostru solar de anul trecut.

Costumele spatiale pentru misiunile Apollo pe Luna

La inceputul anilor '60, inginerii de la NASA au proiectat costumele spatiale pentru 15 zboruri, dar si navetele Mercury si Gemini.

Si fiecare costum spatial a fost un pic mai bun fata de predecesoarele. Pentru misiunile lunare Apollo, NASA a inovat rapid, a conceput si testat o duzina de modele inainte de Apollo 11.

Motorul de racheta F1

La sfarsitul anilor '50, America era in suferinta in privinta rachetelor. Rusii au avut rachete mai bune decat ale americanilor. Atunci, US Air Force a comandat unei companii din California construirea celui mai mare motor pentru racheta din acea vreme.

Acesta a fost F1, iar el a fost folosit la zborurile Apollo. Proiectul a costat 1,5 milioane de lire sterline.

Navetele spatiale

NASA a construit nu mai putin de cinci navete spatiale, care au fost proiectate pentru a efectua cel putin 30 de misiuni spatiale. Aceste nave uimitoare au fost Chhalenger, Columbia, Discovery, Atlantis si Endeavour.

In ciuda a doua accidente mortale, flota spatiala a realizat 134 de zboruri in cosmos.

Roverul Curiosity

Programul care a costat 2,5 miliarde de dolari a fost unul dintre cele mai ambitioase ale NASA. "Am atins solul. Suntem in siguranta", aceste cuvinte ale directorului programului NASA incheiau un deceniu de cercetare, care s-a terminat cu aterizarea cu succes a roverului Curiosity pe Marte.

Statia spatiala internationala

Statia spatiala (ISS) este cel mai mare si mai complex proiect spatial care a fost realizat pe Pamant. Constructia a combinat mai multe programe spatiale separate ale mai multor tari, incluzand Statele Unite, Rusia, Japonia si tari din Europa.

ISS este mai mare decat un teren de fotbal si a costat 150 de miliarde de dolari. Statia este prevazuta sa ramana pe orbita pana in anul 2024.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inventii agentia spatiala NASA, #programe spatiale NASA SUA, #misiuni spatiale Apollo Luna, #misiuni spatiale nave NASA, #Statia Spatiala Internationala, #sonde spatiale Voyager, #rover Curiosity Marte , #inventii