Lucruri banale, dar pe care nu le stii, despre pix

Luni, 10 Martie 2014, ora 08:35
15797 citiri
Lucruri banale, dar pe care nu le stii, despre pix
Foto: Bucharest City

Pixul a aparut in Europa la mijlocul secolului trecut. Dar putina lume stie ca el este cunoscut din vremuri foarte vechi. Un desen datat in anul 1166 reprezinta copisti armeni care lucrau folosind pixuri autofabricate.

Erau concepute simplist, din doua vergi de bambus scobit in interior si continand o cerneala vascoasa. La capatul vergilor, era fixata o bila. S-a pastrat pana astazi adnotarea facuta pe un text de catre un astfel de copist: "Aceste 900 randuri le-am scris eu cu mana mea, umpland dispozitivul cu cerneala numai o singura data".

Din pacate, dispozitivul s-a pierdut, dar manuscrisul, continand si un desen original, s-a pastrat pana astazi si exista in Armenia. Sistemul a fost ulterior abandonat, adoptandu-se mult mai tarziu stiloul eurpean, cu penita si rezervor de cerneala, care prezenta doua inconveniente: rezervorul era limitat iar stiloul nu putea fi folosit in avioane. Avioanele nu erau presurizate, iar cerneala se revarsa in exterior.

Evolutia pixului este insa interesanta, iar unele detalii sunt prezentate in portalul Radioc:

* Primele prototipuri de pix contemporan au fost prezentate spre utilizare Armatei Britanice in timpul razboiului, tocmai pentru ca nu permiteau scurgerea cernelei pe durata zborului cu avionul.

* Pixurile au inceput sa se comercializeze pe piata in anul 1945. In prima zi, din cauza aglomeratiei, a trebuit sa intervina politia ca sa faca ordine. S-au vandut atunci 10.000 bucati, la pretul de 12 dolari bucata.

* Incercarea de a produce pixuri cu corp telescopic, pentru a mari capacitatea de inmagazinare a pastei, nu a reusit si s-a renuntat la ea.

* In Romania, pixurile au ajuns foarte curand dupa lansarea lor. Au fost aduse in 1946 de catre un librar, care le vindea la un pret exorbitant pentru acea vreme (un pix = un litru de ulei comestibil) studentilor de la Politehnica, sub denumirea de "stilou atomic".

* Termenul pix s-a romanizat rapid, preluat de la straini. Francezii il numeau stilou cu bila, germanii Kugelschreiber - care avea acelasi sens - iar argentinienii birami dupa numele lui Laszlo Biro, care pretindea ca a inventat obiectul. Englezii ii spunau pix.

* Astazi, in intreaga lume, se vand 125 pixuri pe secunda, iar in 1983, numai in America s-au vandut 7 miliarde pixuri.

* La nivel global, o persoana consuma in medie 3-4 pixuri pe an, putand scrie cu unul din ele circa 50.000 cuvinte.

* In America, s-a inventat un pix electronic, care se livreaza la pachet cu hartie de scris. Pixul este vorbitor si atrage atentia asupra greselilor de gramatica, putand totodata sa traduca orice text in limba spaniola, pronuntata intr-un microdifuzor.

* Cel mai scump pix din lume este inscris in Cartea Recordurilor la pretul de un million dolari si este confectionat in intregime din platina.

* In Romania, intre anii 1946 si 1960, pixurile uzate nu se aruncau si nici nu li se schimbau minele imediat. Erau reumplute cu pasta, putand fi folosite pana la de 10 ori aceleasi rezerve.

* In preajma anului 1989, in Romania, cei care lucrau in santiere cu specialisti straini nu aveau voie sa primeasca niciun fel de atentie protocolara din partea lor. Facea exceptie doar pixul, daca avea inscriptionat pe el numele firmei care il oferise. Dar nu mai mult de unul. Daca primea doua, era turnat la Securitate - prietenii stiu de cine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#lucruri banale pix, #cand a aparut pixul, #pixul inventie , #inventii