Matematicieni care au schimbat lumea (Galerie foto)

Joi, 26 Iulie 2012, ora 12:11
36888 citiri
Matematicieni care au schimbat lumea (Galerie foto)
Foto: businessinsider

Inainte ca noi medicamente sa fie create de oameni de stiinta sau ca noi tehnologii sa fie dezvoltate de ingineri, acestia se folosesc in studiile si calculele lor de numeroase notiuni puse la punct de unii matematicieni, uneori cu secole mai devreme.

Niciun domeniu de studiu nu a jucat un rol atat de important in istoria omenirii ca matematica, insa, din nefericire, multi dintre matematicieni au parte de putina recunoastere pentru contributiile lor la dezvoltare.

Potrivit Business Insider, iata cativa matematicieni care au schimbat lumea.

1. James Maxwell, primul om care a realizat o fotografie color

James Maxwell a fost un matematician scotian, care a elaborat teoria electromagnetica clasica, ce a combinat secole de cercetari in magnetism, electricitate si optica. Maxwell este primul care a demonstrat ca electricitatea calatoreste prin spatiu cu viteza luminii si este primul care a realizat o fotografie color. Einstein tinea pe birou o poza cu el, inramata, alaturi de una cu Michael Faraday si alta cu Issac Newton.

Legarea luminii de electromagnetism este considerata a fi una dintre cele mai mari realizari ale fizicii moderne.

2. Alan Turing, spargator de coduri in Al Doilea Razboi Mondial

Turing este un matematician britanic, care este considerat unul dintre cei mai importanti oameni in stabilirea tehnicilor necesare spargerii cifrului german Enigma, prin care Aliatii au reusit sa descifreze comunicatiile germane. Turing este unul dintre fondatorii criptanalizei moderne si a jucat un rol crucial in castigarea Bataliei Atlanticului de catre Aliati.

3. Pierre-Simon Laplace, pionier in statistica

Marchizul de Laplace a avut o contributie esentiala in dezvoltarea astronomiei matematice si a statisticii. El a fost unul dintre primii oameni care au vorbit despre existenta gaurilor negre si a jucat de asemenea un rol important in sistematizarea teoriei probabilitatilor, creand bazele pentru statistica bayesiana. In plus, este unul dintre primii oameni care au studiat viteza sunetului.

4. Charles Babbage, "parintele computerului"

Charles Babbage, matematician englez si inventator, este considerat "parintele computerului", pentru propunerea de a inventa prima masinarie de calcul mecanica. Mai tarziu, a proiectat un motor analitic care, teoretic, putea fi programat.

5. Ada Lovelace, prima programatoare de computere

Contesa Ada Lovelace, care a lucrat cu Charles Babbage, este considerata adesea prima programatoare de computere. Era fiica poetului Lord Byron si se considera un analist, iar Babbage spunea despre ea ca este o "mestera a numerelor". A murit la 36 de ani, dar notele ei servesc drept marturie a cercetarilor lui Babbage si a unora dintre primele discutii despre programare.

6. Euclid din Alexandria, autorul primului manual de matematica

Acest matematician grec, care a trait in timpul domniei lui Ptolomeu I (intre 323 si 283 i.Hr.), este autorul "Elementelor", care este practic primul manual de matematica. De asemenea, a pus bazele geometriei euclidiene.

7. Isaac Newton, inventatorul calculului diferential si integral

Englezul Isaac Newton a elaborat teorii care au revolutionat optica, matematica si mecanica. Este autorul teoriei gravitatiei si al calculului diferential si integral. Legile lui Newton sunt astazi cunoscute chiar si de oameni care nu fac parte din comunitatea stiintifica, contributia lui la fizica moderna fiind remarcabila.

8. Blaise Pascal, inventatorul primului calculator

Blaise Pascal, matematician si fizician din secolul al XVII-lea, a ramas in istorie prin mai multe realizari, printre acestea numarandu-se inventarea presei hidraulice, a rotii de ruleta, a seringii si a primului calculator mecanic.

9. Daniel Bernoulli a pus bazele aerodinamicii

Daniel Bernoulli, matematician elvetian, este renumit pentru contributiile lui la mecanica fluidelor si pentru cercetarile in statistica si probabilitate. De asemenea, acesta este considerat si un pionier in medicina, el aplicand statistici pentru a descrie o izbucnire a variolei, in 1766. In familia Bernoulli au fost si alti membri care au avut contributii semnificative in matematica.

10. Joseph Fourier a descoperit efectul de sera

Joseph Fourier a ramas orfan la varsta de opt ani, iar mai tarziu a participat la Revolutia Franceza si i s-a alaturat lui Napoleon in expeditia sa in Egipt. A avut contributii in termodinamica si analiza dimensionala, iar in anul 1824 a descoperit existenta efectului de sera.

11. Theodore von Karman a proiectat un elicopter primitiv

Nascut intr-o familie de evrei in Budapesta, Theodore von Karman a parasit Europa in 1930. A ramas in istorie pentru faptul ca a proiectat un elicopter primitiv si pentru ca a fost unul dintre cei care au pus bazele conceptului de zbor supersonic, facand cercetari in turbulenta si aerodinamica supersonica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#matematicieni schimbat lumea, #matematicieni importanti, #inventatori celebri, #inventii schimbat lumea , #inventii