Ziare.com

Primul calculator cu aburi, construit acum 173 de ani

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 19:48

   

Primul calculator cu aburi, construit acum 173 de ani
Charles Babbage (1791-1871), matematician si inginer englez, este una din mintile stralucite ale secolului al XVIII-lea, care a imaginat "prima masina de calculat programabila", fiind considerat pe drept cuvant parintele computerelor de astazi.

Proiectul "masina analitica" a fost initiat de Babbage in 1837, dar masina cu abur de calculat nu a fost realizata practic de marele savant, din cauza, in primul rand, a limitarilor tehnologice ale vremii, precizeaza Daily Mail.

In 1991 s-a realizat o masina de calcul, construita dupa schitele lui, care s-a dovedit perfect functionala. Ideile revolutionare ale lui Babbage nu au fost intelese de comunitatea stiintifica contemporana lui.

Babbage a proiectat acesta masina analitica avand la baza o unitate centrala de procesare pe care a denumit-o "moara", avand 1,7 kB de memorie extensibila - "magazin" - unitatea programabila lucrand cu ajutorul unor carduri si fiind capabila de a rezolva calcule simple, de adunare, scadere, inmultire si impartire.

O macheta de studiu, parte a motorului analitic, este expusa la Muzeul Stiintei din Londra. Putem considera pe drept cuvant ca uimitoare inventia sa, care a prefigurat computerele secolului XX, stand la baza realizarii primelor masini de calculat, in anul 1940.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3204 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar cea PNEUMATICA ?

Stiu doar ca a existat,s-ar putea sa fie una si aceeasi,poate gresesc .Dar mi-a fost amintita de profesori prin liceu.In acei ani ma chinuiam sa prind posturi cu GALENA,ca radio nu era decit la Posta si muzica patriotica ne venea prin fire ACASA,la un difuzor ce avea doar volum.Asa se construia comunismul !Gulaguri,stahanovism,teroare,muzica patriotica,munca voluntara,comsomol etc.etc. Iar astazi ,orice p..i-frici are mobil,console video,HD-3D, etc.etc.
Singurul lucru care le lipseste...este EDUCATIA !
Totusi il felicit pe reporter,deoarece ne mai deturneaza de la politica,unde am ajuns la saturatie.

 

...fica lui Byron a scris limbajul de programare a masinii analitice Babbage!!!

Ada Lovelace -Ada Augusta Byron, fica Lordului Byron,(doar 37 de ani a trait!) este matematiciana britanica care a scris primul program pentru masina analitica a lui Babbage, ea ramane in istorie ca fiind primul programator. In memoria ei asrtazi exista limbajul de programare Ada.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor