Romania la Salonul de Inventii de la Geneva: Dispozitiv care reduce consumul de benzina

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 14:30
5431 citiri
Romania la Salonul de Inventii de la Geneva: Dispozitiv care reduce consumul de benzina
Foto: Gandul

Romania este reprezentata in 2011 la Salonul International de Inventii de la Geneva de nu mai putin de 40 de inventii, printre care chiar un dispozitiv de reducere a consumului de combustibil la autovehicule cu 15%.

Alte inventii ale romanilor sunt un procedeu inovativ pentru tratarea acneei, un echipament pentru drenaj in cazul hemoragiilor ventriculelor, un dispozitiv de telefonie securizata biometrica sau o metoda de conservare a grefelor osoase utilizate in transplant.

Romania ocupa locul patru intre cele 45 de tari ce participa la salon din punct de vedere al gradului de reprezentativitate, dupa cum au precizat organizatorii expozitiei, citati de Gandul.

Inventiile apartin unor echipe din cadrul unor universitati - intre care Universitatea "Politehnica" Bucuresti, Universitatea din Pitesti -, Hidroelectrica, institute de cercetare, dar si ale unor persoane fizice.

Un roman de 33 de ani vrea sa reduca consumul de benzina

Cea mai intersanta din inventii, mai ales in contextul actual, cea care reduce consumul de benzina, il are drept autor pe Corneliu Birtok-Baneasa, in varsta de 33 de ani, masterand la Autovehicule Rutiere in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

El participa la Geneva cu un "deflector integrat", un dispozitiv care contribuie la reducerea temperaturii motoarelor cu ardere interna, pe timp de vara, cu pana la 40 de grade Celsius. Dispozitivul contribuie la cresterea puterii motorului.

"Deflectorul are rol de a directiona curentul de aer ce vine prin radiator, caruia ii imprima o directie descendenta. Astfel, aerul cald nu mai incalzeste motorul. Performanta acestuia depinde de motorizare, dar si de consumul de carburant.

Una este o masina care are consum de 15 litri, una este daca consuma 6 litri, iar modul de condus trebuie sa fie normal, nu sport. In plus, motorizarea trebuie sa fie in stare tehnica buna, indiferent de cati kilometri are la bord automobilul", a explicat inventatorul.

Lista celor 40 de inventii cu care Romania participa la cea de-a 39-a editie a Salonului International de Inventii de la Geneva mai cuprinde, printre altele, o procedura si instalatie pentru cultivarea ciupercilor comestibile si medicinale, o metoda de conservare pentru grefele osoase utilizate in scopuri de transplant, sterilizat prin expunerea la radiatii ionizante, o instalatie de biogaz pentru gospodarii individuale din mediul rural, o compozitie si procedeu de tratare, restaurare chimica si dezinfectie biologica a suprafetei hartiei istorice cu nanoparticule de hidroxiapatita.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#inventii Romania Geneva, #inventii Romania, #salon inventii Geneva , #inventii