Ziare.com

Tinerii au talent: importante inventii create de adolescenti

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 23:28

   

Tinerii au talent: importante inventii create de adolescenti
Inventatorul nu este todeauna un savant incarcat de ani si eventual purtatorul unei respectrabile barbi, ca Leonardo da Vinci sau Galileo Galilei. Exista inventatori tineri si chiar foarte tineri.

De altfel, cel mai mare inventator al tuturor timpurilor, Tom Edison, posesor a 1903 brevete, a nascocit prima inventie la numai 13 ani, cand a perfectionat aparatul telegrafic la care lucra, ca sa-si castige existenta.

Primul brevet l-a obtiunut imediat ce devenise major, pe atunci la 21 de ani, si se numea "masina electromegnetica de numarat voturi".

Tinerii de azi sunt adesea chiar mai precoci decat Edison, iar prin inventivitate depasesc generatiile mai vechi - comenteaza portalul factroom, oferind cateva exemple de actualitate.

Microbul care consuma deseuri de masa plastica

In epoca noastra, cand omenirea este invadata cu materiale nereciclabile, inventia studentului canadian Daniel Burd are toate sansele sa rezolve una din cele mai delicate probleme ale ecologistilor.

El a reusit sa izoleze o specie de microorganisme capabile sa consume masele plastice, eliminand material organic. La testele de laborator pe care le-a efectuat, aceste microorganisme au consumat 43% din materialul care le-a fost pus la dispozitie.

Organizatiile ecologisste din Canada au in vedere sa gaseasca invstitori de calibru, care sa puna inventia in aplicare. Rezolvarea ei ar insemna o solutie pentru uriasele cantitati de mase plastice aflate in depozitele de deseuri si altele, pe care omenirea le produce non stop.

Acumulator mini, de mare capacitate

La expozitia "Intel ISEF 2013", care are loc anual in Arizona, a fost prezentata inventia tinerei pakistaeze Aisha Khan, eleva de liceu, constand intr-un acumulator de mare capacitate pentru smartphone. Principala proprietate a acumulatorului insa nu este capacitatea, ci durata de incarcare: se incarca in 30 secunde.

Pentru inventia sa, elevei Aisha Khan i s-a decernat premiul II constand dintr-o diploma si o suma cash de 50.000 dolari.

Tratament contra dependentei de droguri

Tanara Yamini Naidu din India a reusit sa conceapa un preparat care, administrat persoanelor dependente de droguri, blocheaza acele segmente ale creierului care stimuleaza apetitul pentru drog. Inventia este in curs de omologare.

Aplicatia ei va fi insa posibila numai dupa efectuarea tuturor testelor privind verificarea medicamentelor, care s-ar putea sa dureze mai mult chiar decat munca inventatorului, la elaborarea inventiei sale.

Tratamentul cancerului ovarian

Tanara Sri Bowers, rezidenta americana in varsta de 16 ani, a studiat la aceasta varsta frageda problemele legate de cancerul ovarian, care constituie una din principalele cauze de deces la femei, pe plan mondial.

Problema principala a acestei forme de cancer sta in faptul ca nu raspunde la tratamentul cu chimioteapie, iar Sri Bowers a descoperit ca motivul pentru care chimioterapia nu-si face efectul este activitatea unui ferment specific, care poate fi izolat, permitand astfel efectuarea tratamentului.

In prezent, Sri Bowers este studenta la Uiversitatea Harvard, unde isi continua cercetarile si vrea ca intr-un viitor foarte apropiat sa stabileasca toate detaliile metodologiei de tratate a cancerului ovarian prin chimioterapie.

Combustibil ieftin pentru navele spatiale

La numai 14 ani, americanca Erika de Benedictis era preocupata de problema combustibilului navelor spatiale, ale carui surse se gasesc numai pe Pamant. Ca urmare, cu cat se indeparteaza mai mult o racheta de planeta noastra, cu atat pretul combustibilului devine mai ridicat, intrucat el inglobeaza si transportul.

E drept ca exista in spatiu energie solara, dar cantitatea care poate fi prelevata pe panouri este limitata de marimea acestora, ceea ce duce la rezultate nesatisfacatoare. Ideea tinerei Erika de Benedictis este insa de a folosi energia campurilor gravitationale, aflata in cantitati mari si care nu se dimineaza pe masura ce avansezi in spatiu.

Pentru cercetarea sa, Erika de Benedictis a fost distinsa cu premiul I, acordat de The Intel International Science and Engineering Fair din Phoenix, Arizona, in cadrul concursului anual la care participa reprezentanti din 70 de tari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ziare.com publica orice

nea pitigoaie nu te dezminti... numele real este Thomas Edison.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor