Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un pensionar din Oltenia isi construieste farfurie zburatoare

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 07:31
9339 citiri
Un pensionar din Oltenia isi construieste farfurie zburatoare
Foto: Gazeta de Sud

Nicolae Stancioiu, in varsta de 65 de ani, din comuna doljeana Perisor, are un singur hobby, care pentru el, la pensie, e loc de munca full-time. Omul isi construieste in curte o farfurie zburatoare.

Oricat de fantezist ar parea, proiectul e avansat. Olteanul, absolvent de Facultate de Informatica, a construit intai o replica in miniatura a farfuriei, testata deja si 100% functionala, dupa care s-a apucat, in urma cu doi ani, de proiectul propriu zis. Acesta este finalizat in proportie de 60% si va fi inregistrat la OSIM chiar luna aceasta.

"Asta nu e sanatos la cap!"

Singura problema este, din spusele sale, cea de ordin financiar. Nimeni nu vrea sa auda de asa un proiect. "In general toti oamenii pe care ii intrebati vor zice ca nu au incredere in asa ceva, pentru ca nimeni nu a realizat-o. Daca mergeti prin sat si intrebati oamenii, va vor spune ca 'asta nu e sanatos la cap sau e nebun'".

Pana si familia il mai ia peste picior, asa, in gluma. In rest, "ma intelege, fiind o pasiune asa de mare, ma lasa sa continui", se destainuie el.

Farfuria, cu un diametru de 4 metri, cantarind 120 de kilograme neechipata (200 de kilograme la finalizare, fara partea umana), mai trebuie vopsita si apoi adaugata partea propulsoare, care costa cel mai mult, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Nicolae Stancioiu.

Aceasta nu se gaseste in Romania, trebuie adusa din import si ulterior modificata. Ar mai fi nevoie de circa 300 de milioane de lei, cu tot cu aparatura de bord.

Ar putea ajunge pana la o altitudine de 10.000 de metri

Este realizata din materiale usoare, tabla de aluminiu, si, odata finalizata, se va putea inalta la 5.000 - 6.000 de metri, chiar 10.000 de metri altitudine, cu un om la bord, care nu va avea nevoie de un costum special. Sistemul de navigatie e cu totul informatizat.

Constructorul farfuriei declara convins ca "nu exista pericole pentru pilot, riscurile de accident sunt eliminate". "Nu exista pericolul sa se prabuseasca, chiar in caz de defectiune", spune acesta.

Pentru ambitia olteanului ar fi insa suficient ca nava sa urce si 10 - 15 metri, "pentru ca autorizatia de zbor e foarte greu de obtinut". Insa totul depinde de propulsie...

Pana acum nimeni nu s-a aratat interesat de proiectul sau, desi in Perisor e celebru, la fel si in localitatile invecinate. De altfel, partenerul sau de proiect, Ion Brabete, care il ajuta la construirea navei, e din Giubeca, asa ca proiectul farfuriei zburatoare e de notorietate in zona. Cat despre Ion Brabete, si el pensionar sexagenar, acesta poseda un bevet de planorism. Chiar si asa, nu au venit decat doua donatii simbolice (e vorba de cateva sute de lei).

L-a cunoscut pe Henri Coanda

Ideea constructiei unei farfurii zburatoare i-a venit lui Nicolae Stancioiu in urma cu 40 de ani. Recunoaste ca intotdeauna a fost interesat de ce e nou si fascinat de zbor. Povesteste cu mandrie ca l-a cunoscut pe Henri Coanda chiar in Perisor, cand avea 17 ani. I-a studiat munca si de aici a aparut ideea unei farfurii zburatoare. "Am vrut sa continui opera lui", declara el.

"In multe publicatii, el a spus ca a inventat farfuria zburatoare, insa nu exista documentatie", afirma Stancioiu despre Henri Coanda. "Intr-adevar, a inventat aerodina lenticulara", insa nu exista informatii sau fotografii despre vreo farfurie.

Asa ca a plecat de la aceasta idee, insa conceptul e al sau 100%. "E inventie proprie, nu m-am inspirat dupa nimic", afirma el.

Beculete, LED-uri si tot tacamul

Euforia noului, a proiectului in derulare, e insa uneori intrerupta de realism. "Probabil ca va ramane la nivel de vis", daca fonduri nu vor veni. Cel mai probabil va fi asezata pe un soclu, la 4 metri inaltime, in fata Muzeului Henri Coanda din Perisor, unic in tara si in lume, si va sta echipata asteptand... poate chiar venirea extraterestrilor.

Pentru ca impresia sa fie completa, va fi dotata chiar si cu beculete si LED-uri.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nicolae Stancioiu farfurie zburatoare, #farfurie zburatoare oltean, #Nicolae Stancioiu nava spatiala curte, #farfurie zburatoare Perisor Dolj , #inventii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
antonescu si Voicu sa fie anuntati imediat si sa se pregateasca pt