Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Una dintre cele mai simple inventii, stetoscopul, n-are nici doua secole vechime

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 15:14
5505 citiri
Una dintre cele mai simple inventii, stetoscopul, n-are nici doua secole vechime
Foto: Mental Floss

Inca de pe vremea lui Hipocrate, medicii stiau ca, prin sunete, pot primi informatii despre starea de sanatate a plamanilor, inimii si cavitatii toracice, dar nu aveau mijloace eficiente sa auda suficient de clar acele semnale.

Singura metoda de ausculatare era apropierea urechii medicului de pieptul sau de spatele celui bolnav - eventual prin intermedierea unei batiste - cu sanse foarte vagi privind concluziile, arata Mental Floss.

Mai intervenea si faptul ca, in Evul Mediu, clerul catolic interzicea investigarea inimii unei femei printr-un asemenea procedeu, care permitea medicului sa-si apropie fata de sanul pacientei.

Momentul inventarii stetoscopului este consemnat de memorialisti la data de 17 februarie 1816, cand medicul francez Rene Laennec a nascocit un tub de carton, iar mai tarziu din lemn, prin intermediul caruia obtinea semnale mai clare decat cele percepute cu urechea aplicata direct pe corp. Se stie ca mediul rigid favorizeaza propagarea sunetului.

Entuziasmat de succesul sau, Laennec a construit in 1817 mai multe modele, toate din lemn, adaptand atat geometria lor, cat si esenta lemnoasa, pentru a obtine rezultate cat mai bune. Auscultarea se efectua, bineinteles, cu o singura ureche.

In 1830, tot un francez, Pierre Piorry a inlocuit lemnul cu fildesul, imbunatatind calitatea sunetului perceput, dar adevaratul salt inainte s-a produs in 1851, cand a aparut primul aparat de auscultare cu tuburi de cauciuc si receptia in ambele urechi ale medicului.

Acesta este de fapt stramosul actualului stetoscop, care preia sunetul printr-o membrana sensibila inglobata intr-o doza, de unde porneste un tub flexibil, bifurcat in contiuare, pentru a permite receptarea la ambele urechi.

Pare de necrezut, dar stetoscopul contemporan, asa cum il vedem astazi purtat de medici la gat, dateaza abia din 1961, cand medicul de origine germana David Littman, profesor la Harvard Medical School, l-a conceput in laboratoarele sale.

In tara noastra, stetoscopul modern are deja o larga raspandire, dar generatia veche inca isi mai aminteste de vremea interbelica, atunci cand medicul te ausculta prin batista pusa pe piept, desi in Europa erau raspandite, pentru consultarea bolnavilor, aparate inca neperfectionate, de tipul celui inventat in 1851.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#documentar inventare stetoscop, #aparitie stetoscop modern , #inventii