Cum arata rasaritul soarelui pe Marte (Foto)

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 09:51
9040 citiri
Cum arata rasaritul soarelui pe Marte (Foto)
Foto: Arhiva Pixabay

Poate ca Marte se afla la 54,6 milioane de kilometri distanta fata de noi, dar rasaritul pe Planeta Rosie e surprinzator de asemanator cu cel de pe Terra.

Roverul Curiosity, care se afla pe Marte din 2012, a transmis recent o imagine care surprinde un rasarit de soare. Fotografia este realizata de pe marginea Craterului Gale, in data de 30 noiembrie, informeaza IFL Science.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Curiosity, de marimea unei masini, aflat pe solul martian din 6 august 2012, a fost trimis sa investigheze climatul de pe Marte si geologia planetei, pentru a se vedea daca aceasta a avut vreodata conditii favorabile vietii.

Dupa atatia ani pe solul martian, Curiosity e inca in viata si activ, trimitand in mod regulat imagini pe Pamant.

Craterul Gale, langa care se afla, are un diametru de 154 de kilometri. In vastul sau bazin, despre care se crede ca s-a format in urma impactului unui meteorit, in urma cu 3,5 - 3,8 miliarde de ani, se afla si un munte care ajunge pana la 5.500 de metri inaltime.

Craterul suscita interesul oamenilor de stiinta pentru ca exista dovezi ca, la un moment dat, a avut apa si, prin urmare, posibil viata microbiana.

Revenind la imaginea trimisa de rover pe Terra, aceasta este una in alb si negru. Oamenii de stiinta explica insa ca pe Marte atat rasaritul, cat si apusul pot avea nuante de albastru in vecinatatea Soarelui, dupa cum se poate vedea si in fotografia de mai jos, realizata de Curiosity in 2015. Restul cerului este galben si oranj.

Foto: NASA

Curiosity, desi un loial corespondent in ultimii ani, va fi curand pus in umbra de o misiune care va demara pe Marte anul viitor. Craterul Jezero va fi atins in februarie 2021, acolo urmand sa fie cautate semne ale vietii.

Citeste si Asa am putea supravietui pe Marte! Avem nevoie de ADN de la o alta vietuitoare de pe Terra

A.P.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rasarit Marte, #apus Marte, #cer Marte, #imagini Marte, #fotografii Matre Curiosity , #Marte