Exista apa pe Marte - detalii despre descoperire si ce inseamna ea

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 15:32
3784 citiri
Exista apa pe Marte - detalii despre descoperire si ce inseamna ea
Foto: Malin Space Science Systems/ MGS/ JPL/ NASA

Descoperirea apei in stare lichida pe Marte, anuntata de NASA la sfarsitul lunii trecute, a fost "o surpriza" dar si "aproape anecdotica", potrivit declaratiilor unui astrofizician francez responsabil de camera roverului robotizat Curiosity, aflat la suprafata Planetei Rosii.

"Descoperirea apei lichide pe Marte a fost o surpriza pentru ca am facut niste calcule termodinamice si am crezut ca nu o putem gasi in aceasta stare. Insa este aproape anecdotica pentru ca aceasta descoperire nu ne schimba deloc modul de abordare", a explicat Sylvestre Maurice, cu ocazia participarii la o prezentare a ultimului film semnat de Ridley Scott, "The Martian", la Toulouse, transmite AFP.

"Eu nu stiu niciun loc de pe Pamant unde sa fie apa si sa nu existe si viata. Insa, nu putem spune ca exista viata pentru ca exista apa. Apa este o conditie necesara, dar nu si suficienta" pentru existenta vietii, a adaugat el.

Pentru oamenii de stiinta, existenta apei pe Marte este de mult timp o evidenta, in special in ceea ce priveste perioada de tinerete a acestei planete, in primii 1 - 1,5 miliarde de ani. Insa dupa aceea apa a disparut de la sol, chiar daca au ramas, potrivit lui Maurice, urme infime de umezeala in rarefiata atmosfera martiana.

"Am o zicala. Natura are mult mai multa imaginatie decat avem noi. Iar prin prezenta percloratului, putem avea apa lichida chiar si la temperaturi de -50 de grade Celsius", a mai sustinut astrofizicianul francez, reamintind insa ca nu a fost descoperita direct apa in stare lichida, ci urmele pe care scurgerea sa le lasa pe pantele Planetei Rosii. "Am vazut cum apar primavara urme care dispar toamna", adaugat el.

Intrebarea care se pune acum, potrivit omului de stiinta francez, este de a intelege de unde provine aceasta apa. "Probabil ca provine din subsol", a estimat el, fara a exclude insa complet posibilitatea de a proveni din atmosfera.

La sfarsitul lunii septembrie, NASA a anuntat ca dungile de culoare inchisa care apar, din loc in loc, pe pantele diferitelor formatiuni de relief de pe Marte sunt urmele lasate de cursuri sezoniere de apa sarata, solutie apoasa saturata in sare.

NASA face un anunt rasunator: E apa in stare lichida pe Marte! (Galerie foto)

Agentia Spatiala americana a precizat ca au fost identificate in aceste urme saruri minerale "hidratate", care necesita apa pentru a se forma. "Aceste rezultate sustin ferm ipoteza ca aceste linii contin apa in stare lichida in timpul sezoanelor calde de pe Marte si aceasta in zilele noastre", conform studiului publicat de NASA.

Astrofizicienii au emis de multa vreme ipoteza ca aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apa sarata pe planeta rosie. Liniile, care pot avea cateva sute de metri lungime si cinci metri latime, apar pe pante de pe Marte in timpul sezoanelor calde, se lungesc si apoi dispar cand temperaturile scad.

Oamenii de stiinta anuntasera in luna aprilie ca pe suprafata planetei Marte se gaseau si perclorati de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel mentionat astazi, este foarte absorbant si coboara punctul de inghetare a apei, astfel incat aceasta ramane lichida la temperaturi mai reci.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Marte apa concluzii, #apa Marte viata, #Curiosity descoperiri Marte , #Marte