NASA confirma ca se pregateste trimiterea primului om pe Marte in 2033

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 21:50
4147 citiri
NASA confirma ca se pregateste trimiterea primului om pe Marte in 2033
Foto: Facebook / NASA InSight

Revenirea astronautilor americani pe Luna, anuntata pentru anul 2024, vizeaza pregatirea sosirii primului om pe planeta Marte in 2033, a confirmat marti administratorul agentiei spatiale americane (NASA), Jim Bridenstine, citat de AFP.

"Vrem sa reusim sa asolizam pe Marte in 2033", a declarat administratorul NASA in timpul unei audieri in Congresul american.

"Putem sa devansam data asolizarii pe Marte devansand asolizarea pe Luna. Luna este un fel de banc de proba", a continuat fostul parlamentar american, numit in aceasta functie de presedintele Donald Trump.

NASA a fost somata sa isi urgenteze activitatile, saptamana trecuta, atunci cand presedintele american, prin vocea vicepresedintelui Mike Pence, a devansat cu patru ani calendarul revenirii americane pe Luna, din 2028 in 2024 - ce ar putea fi ultimul an dintr-un posibil al doilea mandat al presedintelui Trump.

Multi experti si membri ai Congresului din Washington se indoiesc de capacitatea NASA de a respecta acest nou termen limita, din cauza intarzierilor acumulate in dezvoltarea noii rachete americane ce ar putea fi folosita pentru misiuni lunare, Space Launch System (SLS), construita de Boeing.

O misiune pe Marte ar dura cel putin doi ani, din cauza distantei, in timp ce o calatorie spre Luna necesita doar trei zile.

Lansarea si revenirea dinspre Marte pot fi organizate doar atunci cand "Planeta Rosie" si Terra se situeaza de aceeasi parte a Soarelui, fenomen care se petrece aproximativ la fiecare 26 de luni si care va avea loc in 2031, 2033, etc.

In 2017, o lege de finantare a NASA a fixat anul 2033 ca data a lansarii primei misiuni spre Marte cu echipaj uman, insa agentia spatiala americana vorbea adeseori despre "anii 2030" in comunicatele sale oficiale publicate in ultimele luni.

NASA doreste sa invete sa extraga si sa exploateze tonele de gheata prezente la polul sudic al Lunii. "Gheata din apa reprezinta aer de respirat, apa de baut, dar si carburant", a declarat Jim Bridenstine. "Obiectivul nu este doar acela de a duce oameni pe suprafata lunara, ci de a dovedi ca putem sa traim si sa locuim intr-o alta lume", a adaugat el.

"De acord, dar de cati bani ati avea nevoie?", l-a intrebat Eddie Bernice Johnson, care prezideaza comisia pentru Stiinta din Camera Reprezentantilor.

Administratorul NASA a promis ca va actualiza necesarul bugetar al agentiei spatiale americane inainte de data de 15 aprilie. AGERPRES/ (AS - autor: Florin Badescu, editor online: Adrian Dadarlat)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#NASA om Marte , #Marte