NASA: Roverul Opportunity de pe Marte sufera de amnezie

Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 09:55
5487 citiri
NASA: Roverul Opportunity de pe Marte sufera de amnezie
Foto: NASA

Roverul Opportunity al NASA, care se afla pe planeta Marte de aproape 11 ani, "sufera" de amnezie, avand probleme de memorie, potrivit oficialilor americani.

Vehiculul cu sase roti, care nu trebuie confundat cu Curiosity - lansat in anul 2011 si aterizat in anul 2012 -, continua sa se reseteze neasteptat, potrivit BBC.

Echipa care se ocupa de robotul Opportunity considera ca o eroare provocata de vechimea acestuia afecteaza memoria flash folosita de robot si este cauza acestei situatii.

Sa ne temem de Marte? Ce s-a mai gasit pe suprafata planetei

Managerul proiectului, John Callas, a aratat cum vrea echipa sa rezolve aceasta problema, explicand ca roverul are, precum un calculator obisnuit, doua tipuri esentiale de memorie - volatila si non-volatila.

Prima este comparabila cu memoria RAM a unui computer, care este mai usor de accesat, insa necesita energie, astfel incat atunci cand robotul este inchis, orice informatie stocata de acest tip de memorie este pierduta.

A doua memorie este cea care "isi aminteste" informatia chiar si cand roverul este oprit, facand-o ideala pentru stocarea de date pe termen lung, asemanator unui hard drive pe un calculator. Problema apare exact la acest tip de memorie, care a suferit o defectiune, probabil din cauza varstei hardware-ului.

Robotul Curiosity, noi descoperiri senzationale pe Marte

Acest lucru inseamna ca atunci cand roverul incearca sa salveze informatii pe memoria flash esueaza, astfel ca foloseste in schimb memoria volatila, iar "amintirile" sunt sterse de fiecare data cand robotul este inchis.

"Avem astfel aceste evenimente pe care le numim 'amnezie', (...) uita ceea ce a facut", explica John Callas.

Descoperire interesanta a roverului Curiosity pe planeta Marte

Vechimea robotului provoaca probleme care se agraveza, potrivit NASA, astfel ca robotul se reseteaza din cauza defectiunii care ii afecteaza memoria, iar in unele cazuri comunicarea cu centrul de control al misiunii este intrerupta.

Pentru a rezolva aceasta situatie, echipa NASA trebuie sa actioneze similar hackerilor si sa patrunda in software-ul roverului pentru a-l putea seta astfel incat sa ignore de fiecare data eroarea aparuta si sa poata salva in continuare informatiile pe hardware-ul care functioneaza fara probleme, procedura care va dura circa doua saptamani.

In mai bine de 10 ani de cand Opportunity a aterizat pe Marte, a parcurs circa 42 de kilometri pe suprafata planetei, un adevarat record interplanetar, trimitand pe Pamant informatii esentiale despre componenta biologica a planetei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Opportunity amnezie, #rover Marte amnezie, #rover Opportunity Marte , #Marte
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă și-or fi actualizat Terrieni' programele...