Pe Marte s-a descoperit un strat subteran de gheata mai mare decat Romania

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 20:04
5944 citiri
Pe Marte s-a descoperit un strat subteran de gheata mai mare decat Romania
Foto: NASA

Planeta Marte are un depozit subteran de gheata imens, care contine tot atata apa ca si Lacul Superior, cel mai mare dintre Marile Lacuri din America de Nord, spun oamenii de stiinta.

Stratul de gheata, care se intinde o suprafata mai mare decat statul New Mexico (315.194 km patrati, fata de 238.391 km patrati, cat masoara suprafata Romaniei), se afla in emisfera nordica si este acoperit de un strat de sol de unu pana la zece metri, arata un studiu citat de LiveScience.

Din acest motiv reprezinta o posibila resursa substantiala pentru viitorii astronauti care vor explora Planeta Rosie, sustin membrii echipei de cercetatori.

Cercetatorii condusi de Cassie Stuurman, din cadrul Institutului de geofizica al Universitatii din Texas, au analizat observatiile din regiunea martiana Utopia Planitia, realizate de Shallow Radar (SHARAD, radar de suprafata), instrument aflat la bordul navei Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA.

Datele adunate de SHARAD in timpul a 600 de treceri ale MRO pe deasupra regiunii Utopia Planitia au dus la descoperirea depozitului de gheata, aflat intre 39 si 49 de grade latitudine nordica. Stratul oscileaza in grosime intre 80 si 170 de metri si este format in proportie de 50 pana la 85% din apa inghetata, restul fiind roci si particule mai mici.

Volumul de apa din acest strat subteran de gheata este similar cu cel din Lacul Superior, cel mai mare dintre Marile Lacuri din America de Nord, in care se afla 12.090 kilometri cubi de apa.

SHARAD este capabil sa faca deosebirea intre straturi de apa lichida si gheata, iar datele prelevate de instrument arata ca in prezent toata apa din regiunea Utopia Planitia este sub forma de gheata. Este o veste proasta pentru cei care spera sa descopere dovezi privind viata pe Marte, intrucat pe Pamant viata este legata indisolubil de prezenta apei sub forma lichida.

Exista insa posibilitatea ca o parte din apa sa fi fost in stare lichida, intr-o perioada in care polii planetei Marte aveau o inclinatie diferita. Planeta are o inclinatie a axei de 35 de grade in prezent, dar aceasta variaza cu circa 50 de grade intr-o perioada de 120.000 de ani.

Depozitul de gheata s-a format probabil in timpul unei perioade de inclinatie axiala mare, cand zapada se acumula la latitudini medii si nu la poli, asa cum se intampla in prezent, a spus Stuurman. In aceste conditii este posibil ca viitoarele studii asupra stratului de gheata din regiunea Utopia Planitia sa faca lumina asupra modului in care clima martiana a evoluat de-a lungul timpului.

"Depozitele de gheata din Utopia Planitia nu sunt numai o resursa buna de exploatat, ci si cele mai accesibile inregistrari privind schimbarea climei pe Marte", a apreciat la randul sau coautorul studiului, Joe Levy, tot din cadrul Universitatii din Texas.

"Nu intelegem pe deplin de ce gheata s-a acumulat in unele zone de pe Marte si nu in altele. Prelevarea de probe si folosirea acestei gheti cu prilejul unei viitoare misiuni ar putea sa-i tina pe astronauti in viata, ajutand in acelasi timp la descoperirea secretelor erelor glaciare ale Marte", a adaugat Levy.

Citeste si de ce un roman e considerat responsabil de prabusirea sondei spatiale Schiaparelli pe Marte.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#gheata Marte, #descoperiri Marte, #Marte apa, #Marte studii , #Marte