NASA a gasit o sonda lunara pierduta in urma cu 8 ani

Vineri, 10 Martie 2017, ora 21:43
6416 citiri
NASA a gasit o sonda lunara pierduta in urma cu 8 ani
Foto: Facebook/NASA Solar System Exploration

Agentia spatiala americana NASA a anuntat ca a localizat cu succes prima sonda lunara lansata de India, Chandrayaan-1, cu care s-a pierdut contactul in urma cu opt ani.

NASA a dat de urma misiunii spatiale prin intermediului unei noi tehnologii bazate pe radarul interplanetar de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California, informeaza vineri Xinhua.

Potrivit specialistilor, sonda se deplaseaza inca la circa 200 de kilometri deasupra suprafetei selenare.

Noua tehnologie a contribuit si la descoperirea unei sonde spatiale active ce orbiteaza in jurul Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), apartinand NASA. Aceasta a fost lansata la 18 iunie 2009, iar Chandrayaan-1 a fost lansata la 22 octombrie 2008.

"Gasirea LRO a fost relativ usoara, deoarece lucram cu navigatorii misiunii si aveam date precise legate de locatia ei", a explicat Marina Brozovic, om de stiinta la NASA's Jet Propulsion Laboratory si cercetator principal in cadrul proiectului-test.

"Gasirea sondei indiene Chandrayaan-1 a necesitat insa mai multa munca de detectiv, pentru ca ultimul contact cu nava a fost realizat in august 2009", a completat ea.

O provocare suplimentara pentru specialisti a fost faptul ca Chandrayaan-1 are dimensiuni foarte mici, e cam cat jumatate de masina, si se afla la aproximativ 380.000 de kilometri departare.

Pentru a gasi sonda, echipa de cercetatori a utilizat antena de 70 de metri a NASA de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, trimitand un jet puternic de microunde directionat catre Luna, precizeaza sursa citata.

Citeste si despre alte realizari recente ale NASA:

Ecourile care au venit de la Luna au fost receptionate de telescopul de 100 de metri Green Bank Telescope din West Virginia.

Potrivit NASA, aceste antene radar imense au demonstrat ca pot detecta si pot da de urma unor sonde mici aflate in apropierea Lunii. "Radarele de la sol ar putea juca un rol in misiunile robotizate si umane viitoare catre Luna, atat ca instrument de evaluare a riscului de coliziune cat si ca mecanism de siguranta pentru navele spatiale care se confrunta cu probleme de navigatie sau de comunicare", a adaugat agentia, conform sursei citate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#NASA gasit sonda pierduta , #NASA