NASA: Cand descoperim extraterestrii si cum

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 10:17
7338 citiri
NASA: Cand descoperim extraterestrii si cum
Foto: bdnews24.com

Sefa operatiunilor de cercetare stiintifica de la NASA, Ellen Stofan, este de parere ca omenirea va descoperi viata extraterestra in urmatorul deceniu.

"Cred ca vom avea dovezi puternice privind viata in afara Pamantului in urmatorul deceniu si dovezi definitive in urmatorii 10-20 de ani", a spus Stofan, miercuri. "Stim unde sa ne uitam, cum sa cautam si in majoritatea cazurilor avem tehnologia necesara", a afirmat aceasta, potrivit Vox.

Afirmatiile omului de stiinta au starnit tot felul de reactii, asa ca Stofan a clarificat ce a vrut sa spuna: cel mai probabil vom descoperi viata microbiala, nu omuleti verzi. Chiar si asa, unora li se pare greu de crezut.

Multi oameni de stiinta sunt insa de acord cu Stofan si cred ca sunt sanse mari sa descoperim dovezi ale existentei vietii extraterestre in urmatoarele decenii.

Misiunile NASA si extraordinarele lor descoperiri

"Cum noile telescoape transmit online, in urmatorii 5-10 ani, vom avea o sansa reala de a descoperi daca suntem singuri in univers (...) Pentru prima data in istorie, vom avea sansa sa facem asta", se entuziasmeaza Lisa Kaltenegger, astronom si director al cautarii pentru planete locuibile la Universitatea Cornell.

Extraterestri pe lunile din sistemul nostru solar

Timp de multi ani, oamenii de stiinta au presupus ca toate sistemele solare au o "zona locuibila", o zona atat de apropiata de stea incat apa nu ingheata, insa nu atat de apropiata cat sa fiarba, pentru ca apa lichida este esentiala vietii.

In sistemul nostru solar, singura planeta locuibila in afara de a noastra este Marte, unde insa nu s-a descoperit viata pana acum. Asa ca sansele de a avea viata in sistemul nostru solar pareau destul de slabe.

Recent, insa, oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale existentei oceanelor de apa lichida in cel putin trei locuri diferite, aflate departe de zona locuibila: Europa si Ganymede, doua dintre lunile lui Jupiter, si Enceladus, una dintre lunile lui Saturn.

Pe toate trei, oceanele de apa lichida sunt acoperite de gheata. Diferite mecanisme incalzesc interiorul lunilor, ceea ce permite existenta apei lichide, chiar daca aceste corpuri ceresti se afla departe de soare.

Mai mult, datele stranse de sondele spatiale si de telescoapele de pe Pamant sugereaza ca aceste luni ar avea si alte elemente esentiale vietii. "Credem ca Europa are ingredientele vietii", confirma Robert Pappalardo, om de stiinta implicat in misiunea NASA pentru Europa. "Nu numai apa lichida, ci probabil elementele potrivite si energia chimica ce permit aparitia vietii", explica acesta.

Misterele planetei pitice Ceres: O sonda NASA a ajuns pe orbita si e gata sa le rezolve

Energia necesara alimentarii vietii poate veni din izvoarele hidrotermale, aflate pe fundul oceanului, si care, pe Pamant, au dat nastere unor intregi ecosisteme care se hranesc cu elementele chimice dizolvate in apa fierbinte. Oamenii de stiinta au gasit dovada existentei acestui gen de izvoare pe fundul oceanului de pe Enceladus.

Pentru a gasi dovezi ale vietii, va fi necesara trimiterea unei sonde in acele locuri. In acest moment se proiecteaza trimiterea uneia pe Europa in 2025, insa aceasta va orbita luna, nu va ateriza pe ea. Deocamdata nu exista planuri de explorare a celorlalte doua corpuri ceresti, Ganymede si Enceladus, in parte si pentru ca NASA trebuie sa renunte la unele misiuni, in urma reducerilor de buget.

Extraterestrii probabil traiesc pe planete indepartate care orbiteaza alte stele

Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, au fost descoperite peste 18.000 de planete indepartate (exoplanete) si oamenii de stiinta cred ca majoritatea stelelor din Calea Lactee au cel putin o planeta.

Unele dintre aceste exoplanete se afla in zona locuibila a soarelui lor. Daca procesele evolutiei se desfasoara in Univers similar cu cele de pe Pamant, este foarte posibil ca din miliardele de planete din Calea Lactee, galaxia in care se afla sistemul nostru solar, unele sa contina forme de viata.

NASA schimba strategia care ne va invata sa ne aparam de asteroizi

Descoperirea unor forme de viata pe aceste planete indepartate presupune mai intai descoperirea planetei aflata intr-o zona locuibila, apoi analizarea atmosferei lor pentru depistarea acelor gaze specifice numai formelor de viata.

Un telescop ce va fi lansat in 2017, Transiting Exoplanet Survey Satellite, va permite gasirea planetelor potrivite pentru aceasta cautare. Un alt telescop, ce va fi lansat in 2018, James Webb Space Telescope, precum si European Extremely Large Telescope, construit in Chile in 2024, ne vor permite sa analizam asa-zisele biosemnaturi din atmosferele acestor planete.

Chiar daca gasim aceste asa-zise biosemnaturi, nu este acelasi lucru ca atunci cand gasesti microbi pe Europa - nu este o descoperire definitiva si se poate interpreta. Insa daca oamenii continua sa observe galaxia, numarul imens de stele si planete inseamna ca, in cele din urma, asa cum a prezis Stofan, vom descoperi dovezi ale existentei vietii extraterestre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#NASA descoperire viata spatiu, #NASA cautare viata spatiu , #NASA