NASA prezinta rachetele cu care va cuceri Planeta Rosie (Video)

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 11:08
7872 citiri
NASA prezinta rachetele cu care va cuceri Planeta Rosie (Video)

NASA a prezentat joi designul final al noii generatii de rachete de mare putere SLS (Space Launch System), rachete ce vor fi folosite pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte.

Stabilirea designului noii clase de rachete, etapa denumita CDR (critical design review) reprezinta un nou pas spre prima lansare test prevazuta pentru anul 2018, conform SPACE.com.

"Am stabilit designul SLS", a anuntat joi Bill Hill, administrator adjunct al NASA, seful Departamentului de dezvoltare de noi sisteme de explorare spatiala din cadrul Agentiei spatiale americane.

"Am incheiat cu succes prima etapa de testare a motoarelor si propulsoarelor rachetei, iar toate componentele importante de care avem nevoie pentru prima lansare sunt deja in productie".

  • Prezentata drept cea mai puternica racheta construita vreodata, SLS este primul vehicul conceput special pentru a-i purta pe astronauti in misiuni dincolo de orbita terestra de la celebra racheta Saturn V, care in urma cu 45 de ani ii lansa pe astronauti spre Luna.

Pornind de la designul rachetei Saturn V, NASA a stabilit cum va arata noua racheta SLS. "Acest program a stabilit ca rezervorul principal al rachetei va ramane portocaliu (...) culoarea obtinuta direct din procesul de productie al spumei izolatoare care il acopera".

Aceasta spuma izolatoare de culoare portocalie este identica cu cea folosita pentru izolarea rezervorului de combustibil extern al navetelor spatiale. In 1981 NASA lua decizia de a vopsi primele doua rezervoare in alb, pentru a le proteja impotriva radiatiei ultraviolete, dar a revenit asupra deciziei, optand sa usureze rachetele de greutatea vopselei.

  • Motoarele rachetei sunt construite din acelasi tip de materiale folosite si de rachetele care transportau pe orbita flotila de navete spatiale americane, dar sunt mai lungi cu un segment (compuse in total din 5 segmente) pentru a le asigura puterea necesara pentru a lansa masiva racheta SLS.

"Suntem increzatori ca ne aflam pe drumul cel bun pentru prima lansare test a rachetei SLS, pe care o vom folosi pentru a extinde prezenta umana in spatiul cosmic", a mai sustinut Bill Hill.

CDR a fost ultima dintre cele patru etape de evaluare a conceptelor privind constructia rachetei SLS. In cadrul acestui proiect au lucrat 13 echipe de ingineri si experti aerospatiali timp de 11 luni, perioada in care au fost examinate mai mult de 1.000 de documente si peste 150 GB de date.

Dupa incheierea etapei CDR urmeaza cea de certificare a designului, ce va avea loc in 2017 dupa fabricarea, integrarea si testarea individuala a subansamblurilor care vor intra in componenta rachetei.

Ultima dintre etape, evaluarea rachetei pentru lansare, va avea loc chiar inainte de misiunea test a rachetei SLS, in 2018.

O alta etapa CDR este in prezent in derulare si pentru capsula Orion, care va transporta astronautii in viitoarele misiuni din spatiu si va fi lansata cu ajutorul rachetei SLS. NASA prevede lansarea primei capsule Orion cu astronauti la bord, prin intermediul unei rachete SLS in 2023.

Foto: NASA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#rachete NASA Marte, #rachete noi NASA, #design rachete, #rachete de mare putere SLS, #rachete Space Launch System , #NASA
Comentarii