NASA va declansa un incendiu la bordul unei capsule orbitale - care este scopul

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 21:40
2657 citiri
NASA va declansa un incendiu la bordul unei capsule orbitale - care este scopul
Foto: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration

NASA va declansa in mod intentionat un incendiu intr-o capsula goala aflata pe orbita, pentru a evalua dimensiunea raspandirii flacarilor si a masura caldura degajata si emisiile de gaz in vidul din spatiul cosmic.

Informatiile obtinute din acest experiment, fara precedent la aceasta scara, sunt considerate esentiale pentru siguranta actuala si viitoare a echipajelor misiunilor spatiale, a declarat intr-o conferinta de presa Gary Ruff, inginer aerospatial al NASA de la centrul de cercetare Glenn (Ohio), unul dintre principalii responsabili ai acestui experiment, transmite France Presse.

NASA va putea astfel sa inceapa dezvoltarea unor sisteme mai bune de detectare a incendiilor pe navele spatiale si de noi echipamente de protectie pentru astronauti.

Experimentul va fi realizat pe capsula Cygnus a firmei Orbital ATK, dupa ce isi va finaliza urmatoarea misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), prevazuta pentru saptamana viitoare.

Inventii uimitoare ale NASA

Imediat ce capsula va fi destul de departe de avanpostul orbital, sistemul de control de la sol va declansa un incendiu la bord, a detaliat marti Gary Ruff. In cazul in care capsula supravietuieste acestui foc, ea va ajunge cateva zile mai tarziu in atmosfera si se va dezintegra.

Rezultatele acestui experiment, numit "Saffire-1", vor permite determinarea limitelor de rezistenta la foc, in conditii de imponderabilitate, a mai multor materiale utilizate la constructia navelor spatiale. Acest lucru va ajuta NASA sa selecteze materialele cele mai adecvate si sa determine modul in care microgravitatia si cantitatile limitate de oxigen afecteaza dimensiunea flacarilor.

Intelegerea modului in care actioneaza focul in spatiul cosmic a fost obiectivul mai multor experimente de-a lungul anilor, a relevat Gary Ruff, precizand ca a fost vorba despre flacari de cativa centimetri.

Intregul experiment, care ar putea dura douazeci de minute, va fi monitorizat cu senzori de temperatura, de oxigen si de dioxid de carbon (CO2), care vor inregistra in timp real datele cu privire la incendiu. Vor fi, de asemenea, camere care vor filma materialele care ard.

Lansarea capsulei Cygnus avand la bord provizii, echipamente si materiale pentru experimente stiintifice este planificata pentru marti, 23 martie la ora 03:00 GMT, la bordul unei rachete Atlas V a companiei de lansare United Launch Alliance, de la US Air Force Station din Cape Canaveral, Florida, precizeaza agentia France Presse.

Sfarsitul unei misiuni istorice a NASA: Primele clipe pe Pamant, dupa 340 de zile in spatiu (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#NASA incendiu spatiu, #NASA incendiu capsula orbita, #NASA incendiu capsula , #NASA