O gaura neagra a fost surprinsa cand "ragaie" gaze galactice

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 11:22
4825 citiri
O gaura neagra a fost surprinsa cand "ragaie" gaze galactice
Foto: NASA

Astronomii au observat doua valuri uriase de gaze "ragaite" de gaura neagra aflata in inima unei galaxii invecinate.

Valurile de gaze fierbinti au fost detectate de Observatorul de raze X Chandra si par a indeparta din calea lor hidrogen mai rece, scrie BBC.

Fenomenul surprins de observatorul NASA are loc in galaxia NGC 5194, aflata la 26 de milioane de ani lumina distanta de noi.

Descoperirea a fost prezentata la a 227-a intalnire a American Astronomical Society (AAS) in Florida. Este un exemplu dramatic de "feedback" (conexiune inversa - n.red.) intre o gaura neagra supermasiva si galaxia-gazda.

"Credem ca aceasta conexiune inversa impiedica galaxiile sa devina prea mari", este de parere Marie Machacek, co-autor al studiului Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CFA).

"In acelasi timp, insa, ar putea fi responsabila de felul in care se formeaza unele stele. Asta arata ca gaurile negre pot crea, nu numai distruge", spune specialista.

Se stie ca gaurile negre consuma gaze si stele, insa cele doua valuri de materie emise de gaura neagra surprinsa de Chandra sunt echivalentul unui ragait dupa o masa copioasa, explica echipa de cercetatori.

Gaura neagra din centrul galaxiei NGC 5194 a consumat, cel mai probabil, gazele generate de interactiunea dintre mica galaxie si galaxia invecinata ei, mult mai mare. Cand aceste gaze au ajuns in gaura neagra, au generat uriase cantitati de energie - ceea ce a provocat valurile de gaze fierbinti.

Eric Schlegel, de la Universitatea Texas din San Antonio, conducatorul studiului, a explicat ca cea mai importanta observatie este ca hidrogenul mai rece este impins inainte de gazele fierbinti, intrucat aceasta activitate va avea un efect important asupra peisajului galactic.

Chiar daca fenomenul a fost observat acum, emisia de gaze fierbinti nu este noua. Astronomii au calculat ca primului val de gaze fierbinti i-a luat sase milioane de ani sa ajunga in pozitia actuala, iar celui de-al doilea "doar" trei milioane de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#gaura neagra emisie gaze fierbinti, #gaura neagra NASA , #NASA