Premiera pe Marte: Roverul Curiosity se catara pe dunele uriase, inalte cat doua etaje

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 11:13
3568 citiri
Premiera pe Marte: Roverul Curiosity se catara pe dunele uriase, inalte cat doua etaje
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Roverul Curiosity al NASA se va apropia in premiera de dunele din zona Bagnold Dunes, regiune aflata la poalele versantului nord-vestic al Muntelui Sharp si urmeaza sa transmita date cu privire la caracteristicile nisipului martian in urmatoarele cateva zile.

Dunele care formeaza Bagnold Dunes sunt uriase. Curiosity va studia o astfel de duna care are suprafata unui teren de fotbal si inaltimea de doua etaje, conform unui anunt facut de NASA.

In plus, aceste dune sunt active. Observatiile obtinute de la sondele amplasate pe orbita lui Marte indica faptul ca unele astfel de dune se deplaseaza cu aproximativ un metru pe an, transmite SPACE.com.

"Am pregatit o serie de investigatii stiintifice care ne vor spune mai multe despre dunele martiene, dar si despre straturile de gresii rezultate din nisipul solidificat in urma cu foarte multa vreme", a declarat Bethany Ehlmann de la Institutul Tehnologic din California si de la NASA Jet Propulsion Laboratory.

Sa ne temem de Marte? Ce s-a mai gasit pe suprafata planetei

Desi roverele aflate in misiune pe Marte au vizitat fasii de nisip in trecut, ele nu au intrat niciodata in contact cu marile dune de nisip. De altfel, omenirea nu a studiat niciodata alte dune de nisip in afara celor de pe Pamant.

Odata ce Curiosity va ajunge la Bagnold Dunes, denumite dupa inginerul si exploratorul britanic Ralph Bagnold (1896-1990) care a studiat dunele de nisip, va aduna mostre de nisip pentru a le analiza in cadrul minilaboratorului de care dispune la bord. De asemenea, roverul va fora putin cu una dintre roti pentru a afla daca nisipul de dedesubt are aceleasi caracteristici cu cel de la suprafata.

"Aceste dune au o textura diferita fata de dunele de pe Pamant", a comentat si Nathan Bridges, de la Laboratorul de Fizica Aplicata al Universitatii Johns Hopkins.

"Ondulatiile formate de nisipul acestor dune sunt mult mai mari decat cele de la suprafata dunelor terestre si nu stim de ce. Am incercat in simulari computerizate sa obtinem acelasi efect, pornind de la o presiune atmosferica scazuta. Este nevoie insa ca vantul sa bata cu o viteza mai mare decat pe Pamant pentru a pune in miscare aceste particule. Acum vom avea insa oportunitatea de a face niste observatii mai detaliate", a mai precizat Bridges, care coordoneaza misiunea lui Curiosity la Bagnold Dunes alaturi de Ehlmann.

O noua reusita pentru NASA pe Marte

Roverul autonom Curiosity, care cantareste o tona, a asolizat in interiorul uriasului crater martian Gale in august 2012, in cadrul unei misiuni cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, pentru a afla daca Planeta Rosie ar fi putut sustine vreodata viata microbiana, raspuns care s-a dovedit pozitiv.

Muntele Sharp, cu inaltimea de 5,5 kilometri, se ridica din mijlocul craterului Gale. Curiosity a ajuns la baza acestui munte in septembrie 2014, dupa o cursa de 14 luni la suprafata Planetei Rosii.

In prezent, roverul urca incet pe pantele muntelui Sharp, culegand informatii despre istoria geologica si conditiile climatice de pe Marte din rocile si straturile de sedimente pe care le intalneste in drumul sau.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Curiosity Marte dune active, #Curiosity Marte dune, #rover Curiosity Marte , #NASA