Rusii vor colabora cu NASA pentru a construi o statie spatiala pe orbita Lunii

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 08:34
2825 citiri
Rusii vor colabora cu NASA pentru a construi o statie spatiala pe orbita Lunii
Foto: Arhiva Pixabay

Agentia spatiala rusa Roscosmos a semnat un acord cu NASA pentru a coopera la un proiect american ce vizeaza construirea unei statii orbitale in jurul Lunii in cadrul programului Deep Space Gateway.

"Roscosmos si NASA au confirmat intentia lor de a folosi Statia Spatiala Internationala (ISS) ca baza de plecare pentru o explorare mai in profunzime a spatiului, dar si pentru a coopera in cadrul unui program lunar international: crearea platformei Deep Space Gateway", a anuntat Roscosmos intr-un comunicat, citat de AFP.

Semnarea acestui acord a avut loc in orasul australian Adelaide, unde se desfasoara cea de-a 68-a editie a Congresului international de astronautica.

NASA a anuntat in urma cu cateva luni ca lucreaza la un proiect denumit Deep Space Gateway pentru a trimite astronauti pe orbita lunara, cu ajutorul unor noi rachete dezvoltate de agentia spatiala americana.

La randul ei, Rusia are ambitia de a deschide o baza stiintifica pe Luna si a anuntat ca doreste sa efectueze primele sale zboruri spre Luna pana in 2031.

"Cei doi parteneri au intentia de a dezvolta norme tehnice internationale care vor fi utilizate in viitor, inclusiv pentru crearea unei statii orbitale in jurul Lunii. Roscosmos si NASA s-au inteles deja asupra normelor care vizeaza viitoarea statie", a precizat agentia rusa.

"Cel putin cinci tari lucreaza la dezvoltarea propriilor vehicule spatiale ce vor avea la bord echipaje umane. Pentru a evita problemele legate de cooperarea tehnica, normele trebuie sa fie unificate (...) O parte din normele-cheie vor fi stabilite pe baza elementelor ruse", a declarat Igor Komarov, directorul general Roscosmos, citat in acelasi comunicat de presa.

Rachetele rusesti Angara si Proton-M ar putea fi utilizate in paralel cu lansatorul greu american SLS, al carui prim zbor este prevazut in 2018, pentru "dezvoltarea infrastructurii statiei lunare", potrivit Roscosmos, care precizeaza ca infiintarea acestei statii orbitale nu va incepe inainte de jumatatea anilor 2020.

Spatiul este unul dintre putinele domenii de cooperare bilaterala care au ramas neafectate de tensiunile dintre Statele Unite si Rusia. Cele doua tari coopereaza in special in cadrul ISS. Rusia a furnizat principalul modul al statiei si este in prezent singura tara care dispune de un vehicul spatial capabil sa trimita pe orbita echipaje de astronauti.

Citeste si NASA recicleaza containerul Donatello ca sa-l faca habitat spatial

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Rusia NASA Luna , #NASA