Speranta in descoperirea vietii extraterestre: Vapori de apa erup pe unul dintre satelitii lui Jupiter (Video)

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 23:46
5754 citiri
Speranta in descoperirea vietii extraterestre: Vapori de apa erup pe unul dintre satelitii lui Jupiter (Video)
Foto: NASA/ESA/W. Sparks (STScI)/USGS Astrogeology Science Center

O echipa de astronomi care analizeaza imaginile preluate de telescopul spatial Hubble a confirmat o descoperire mai veche, anuntata in 2013, privind existenta unor nori de vapori de apa care erup de la suprafata Europei, unul dintre satelitii planetei Jupiter.

Acestia sunt rezultati, probabil, in urma unor fenomene de tip gheizer, care indica faptul ca aceasta luna, care dispune de un urias ocean de apa sub calota glaciara care o acopera, este o lume activa, care ramane favorita in descoperirea unor eventuale forme de viata extraterestra, conform NASA.

Repetarea observarii vaporilor de apa deschide oportunitatea unor viitoare misiuni spre Europa, care sa poata aduna mostre din oceanul interior al acestui satelit, fara a fi nevoie sa foreze prin kilometri de gheata.

"Oceanul Europei este considerat unul dintre cele mai promitatoare locuri care ar putea adaposti viata din sistemul solar", sustine Geoff Yoder, administrator al Directoratului Stiintific al Misiunilor NASA de la Washington. "Acesti nori de vapori, daca exista intr-adevar, ar putea sa ne ofere o alta modalitate (mai facila - n.red.) de a aduna mostre din subsolul Europei", a adaugat el.

In decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce pareau a fi nori din vapori de apa care se extindeau pana la 200 de kilometri in spatiu, dinspre polul sud al Europei. Aceasta informatie, facuta publica in 2013, nu a fost confirmata pana in prezent prin repetarea observatiei, dar inca de la inceput a provocat reactiile pline de entuziasm ale comunitatii de astrobiologi.

Dupa prima observare s-a estimat ca acesti nori se ridica pana la aproximativ 200 de kilometri distanta de suprafata Europei si apoi cad la suprafata sub forma de ploaie. Europa dispune de un urias ocean global, care contine, conform calculelor, de doua ori mai multa apa decat oceanul planetar de pe Pamant, dar se afla ascuns sub un strat de gheata extrem de dura si de rece, a carui grosime este necunoscuta.

Echipa de cercetatori, coordonata de William Sparks de la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore, a observat trecerea Europei prin fata lui Jupiter de 10 ori in ultimele 15 luni si au remarcat ceea ce par a fi nori din vapori de apa in trei dintre aceste zece observatii.

Aceste observatii confirma descoperirea facuta in 2012 de o echipa coordonata de Lorenz Roth, de la Southwest Research Institute din San Antonio. Ambele echipe au folosit Spectrograful Imagistic cu care este dotat telescopul Hubble, si, desi au apelat la doua metode diferite de cercetare, au ajuns la aceeasi concluzie.

Pana in prezent insa, cele doua echipe nu au reusit sa identifice simultan un astfel de nor de vapori de apa. Observatiile realizate pana in prezent sugereaza ca aparitiile acestor nori sunt foarte variabile, fiind considerate deocamdata evenimente care se manifesta sporadic.

Astfel, Europa devine cel de-al doilea satelit din sistemul solar despre care se stie ca dispune de nori din vapori de apa. In 2005 sonda Cassini, apartinand NASA, a detectat jeturi de vapori de apa si praf care erupeau de la suprafata lui Enceladus, unul dintre satelitii celeilalte planete gazoase gigantice din sistemul solar, Saturn.

Descoperirea vaporilor de apa in cazul Europei urmeaza sa fie reconfirmata de urmasul lui Hubble, telescopul spatial James Webb, ce va fi lansat de NASA in 2018. De asemenea, NASA are in vedere trimiterea unei sonde pe orbita Europei in cautarea acestor nori si a mecanismului care ii genereaza.

Studiul realizat de echipa coordonata de William Sparks va fi publicat in numarul din 29 septembrie al revistei Astrophysical Journal.

Astrobiologii considera Europa drept unul dintre locurile din sistemul nostru solar unde ar putea exista viata extraterestra. Acest satelit cu diametrul de 3.100 de kilometri adaposteste un vast ocean de apa sub calota de gheata care ii acopera suprafata. Mai mult decat atat, unii oameni de stiinta sunt de parere ca acest ocean coboara pana in punctul in care intra in contact cu mantaua telurica a satelitului, facand posibile numeroase tipuri de reactii chimice.

Existenta acestor vapori de apa care erup de la suprafata Europei sub forma de gheizere, cel mai probabil, indica faptul ca acest satelit dispune, in afara de apa, si de energia necesara pentru producerea unor reactii chimice complexe care pot asigura existenta unor ecosisteme extraterestre similare celor din jurul hornurilor vulcanice de la mari adancimi, din oceanul terestru.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#vapori apa Europa, #vapori apa luna Jupiter, #vapori apa satelit Jupiter, #apa corpuri ceresti , #NASA