Viata extraterestra gasita pe al doilea Pamant?

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 11:33
5169 citiri
Viata extraterestra gasita pe al doilea Pamant?
Foto: msnbc.com

Cautarea astronomilor pentru a gasi planete care gazduiesc viata extraterestra a intrat intr-o noua faza. Astfel de lumi foarte indepartate exista cu certitudine, insa specialistii propun acum o alta cale de a vedea daca exista viata pe ele.

Astfel de planete se afla in jurul unor stele numite "pitice rosii", iar noile experimente se vor concentra asupra simularii conditiilor de pe ele pentru a vedea daca viata este posibila acolo, scrie MSNBC.

Astfel de stele sunt cu o cincime mai mari decat Soarele, insa de 50 de ori mai putin stralucitoare.

Ele alcatuiesc pana la 70% din stelele din univers, multe putand fi favorabile dezvoltarii vietii pe planetele care le orbiteaza. Ultimele rezultatele obtinute de misiunea Kepler a NASA arata ca jumatate din aceste stele au planete alcatuite din roca la suprafata, ele fiind si de patru ori mai mari decat Terra.

Piticele rosii" pot favoriza viata

Specialistii urmaresc in special o anumita zona din jurul acestor stele, zona care poate fi favorabila dezvoltarii vietii. Acest lucru este posibil datorita temperaturii optime pentru mentinerea apei in stare lichida pe suprafata planetelor respective.

Totusi, astfel de planete pot avea o jumatate acoperita de gheata, cea care nu este pe directia caldurii emise de steaua respectiva. iar cealalta cu apa lichida la suprafata. Aceasta trasatura i-a facut pe specialisti sa le compare cu un glob ocular uman.

Un bun exemplu este planeta Gliese 581g, aflata la circa 20 de ani-lumina de noi. Ea poate fi prima planeta locuibila descoperita pana acum. In scopul descoperirii acestor lumi etxtraterestre, expertii vor sa demareze un proiect denumit HABEBEE, care urmeaza a fi desfasurat in Brazilia.

Expertii planuiesc inclusiv o expeditie in Peninsula Antarctica pentru a preleva bacterii ce pot semana cu microorganismele prezente pe lumile extraterestre. In viitor, telescoapele ar putea sa ne ofere iclusiv posibilitatea de a observa indiciile moleculare ale prezentei vietii pe aceste exoplanete, sustin specialistii in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#exoplanete viata extraterestra, #gliese stele univers, #viata univers cosmos apa nasa , #NASA