10 mancaruri si obiceiuri traditionale periculoase

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 18:41
12741 citiri
10 mancaruri si obiceiuri traditionale periculoase
Foto: Listverse

Ori de cate ori plecam in vacanta, dorim sa experimentam si mancarea traditionala a locului respectiv. Bucataria internationala este una foarte variata in gusturi, arome, combinatii si moduri de preparare.

Desi entuziasmati la inceput, poate ar trebui sa tinem cont si de eventualele pericole culinare ce ne pot pandi la destinatie.

Listverse a facut un top al celor mai periculoase mancaruri traditionale. Fiecare ascunde o poveste, dar si un pericol, asa ca citeste lista de mai jos si pastreaz-o pentru calatoriile indepartate, in care mancarurile traditionale par mai imbietoare decat ratiunea:

1. Sannakji

Sannakji este un fel de mancare traditionala din Coreea de Sud, pe baza de caracatita... vie, ceea ce inseamna ca tentaculele caracatitei se mai pot misca un timp dupa ce au fost taiate.

Sannakji se prepara din caracatita mica, ciopartita si stropita cu sos de soia sau ulei de susan. Tentaculele inca se mai misca chiar si dupa preparare, ceea ce duce, uneori, la accidente nefericite. In Coreea de Sud se inregistreaza aproximativ 6 morti pe an din cauza axfisierii cu astfel de preparat. Daca mai adaugam faptul ca este posibil ca tentaculele sa urce din gura in cavitatea nazala, am trasat detaliile unui scenariu de groaza.

2. Cazu Marzu

Cazu Marzu este un tip de branza speciala, facuta din lapte de oaie, intalnita in insula Sardinia, Italia. In ciuda gustului foarte bun, acest preparat a fost interzis, aparent, din motive de igiena. In esenta, insa, lucrurile sunt mult mai grave. Ajuns in zona, ar fi bine sa consulti cu atentie meniul pentru ca multe restaurante nu s-au conformat legii.

Ei bine, se pare ca pericolul branzei respective provine din modul de preparare: in timpul pregatirii, branza este injectata cu larve de musca. E de prisos sa detaliem ce se intampla in interiorul branzei care incepe sa fermenteze foarte mult, pana la descompunere. Atunci cand se ofera spre consum, in branza exista mii de astfel de larve ce pot dauna serios sanatatii.

3. Lutefisk

Doar in Scandinavia ai putea sa intalnesti pericolul numit "lutefisk", un preparat pe baza de peste, care nu seamana cu niciun alt fel de mancare. Operatiunea de obtinere este atat de complexa si periculoasa, incat, daca ar fi scrisa in meniuri, nimeni nu ar comanda asa ceva. Pestele este saturat intr-o solutie alcalina, cu hidroxid de sodiu sau hidroxid de potasiu. Dupa ce a stat inmuiat in aceasta solutie, pestele isi pierde proteinele si incepe sa se umfle, acoperit de o masa gelatinoasa. Curand, acesta incepe sa semene mai mult cu un sapun decat cu o mancare comestibila.

Ritualul mai necesita o ultima operatiune: pestele umflat este inmuiat in apa, timp de o saptamana, pentru a putea fi mancat, alfel provocand arsuri chimice. Nu stim daca apa simpla are vreun efect miraculos, cert este ca Lutefisk poate provoca dureri severe la persoanele care sufera de ulcer sau alte afectiuni gastro-intestinale.

4. Datura

Daca la noi, maturitatea se castiga odata cu experienta si cu implinirea unei anumite varste, in cadrul unor triburi de indieni, maturitatea nu este atat de usor de obtinut. Acolo, pentru a dovedi celorlalti ca esti intr-adevar barbat, trebuie sa bei o anumita cantitate de datura, un venin continut de fructul traditional "trompeta ingerului".

Dupa acest pas, persoana respectiva este tinuta intr-o cusca timp de cateva saptamani, pentru ca incepe sa reactioneze violent tocmai din cauza acelui venin. Datura poate cauza halucinatii, febra, tahicardie, violenta, pierdere de memorie etc.

In cadrul triburilor respective, doar cei care supravietuiesc acestei probe de foc sunt declarati barbati. Semnificatia traditionala a acestui ritual este aceea ca uiti cum era sa fii copil si, astfel, devii mult mai pregatit pentru problemele vietii. Ceea ce nu vor sa inteleaga membrii tribului este ca datura poate provoca daune permanente, foarte serioase.

5. Ceai de Urushi

Ceaiul de Urushi, sau ceaiul mortii, este astazi interzis in Japonia. Acest ceai era parte a unui ritual al gruparii Sokushinbutsu, o forma extrema de Budism. Membrii grupului credeau ca, pentru a atinge ilumiunarea, trebuie sa te mumifici atunci cand esti inca in viata. Cum copacul urushi contine o otrava letala, numita urushiol, acest preparat era perfect pentru ritualul respectiv: organismul pierdea toate fluidele, iar carnea devenea foarte toxica, impiedicandu-se astfel degradarea.

6. Stibiu (antimoniul)

Stibiul este un metaloid toxic folosit in trecut drept contraceptiv sau vomitiv in bulimie. Deosebit de periculos, stibiul era ingerat in cantitati foarte, foarte mici, actionand intocmai ca o pastila anticonceptionala. Singurele reactii adverse erau varsaturile, durerile de cap si convulsiile. Stibiul era folosit si de catre cei care sufereau de bulimie.

7. Fasole de Calabar

Fasolea de Calabar este o leguminoasa foarte toxica, din Africa. Numele plantei vine de la o regiune numita Calabar. Folosita in scopuri punitive, fasolea de calabar era inghitita de catre cei acuzati de fapte ce nu puteau fi probate, ca de exemplu vrajitoriile sau adulterul. Daca fasolea omora persoana respectiva, se considera ca aceasta fusese vinovata, iar daca o vomita inainte ca ea sa isi faca efectul letal, acuzatul era nevinovat.

8. Canibalismul

In trecut, existau triburi pentru care canibalismul era o practica normala. Ba mai mult, obisnuinta de a manca din cadavre era de asemenea un obicei raspandit. La un moment dat, tribul Fore din Papua Noua Guinee s-a confruntat cu aparitia unei boli raspandite tocmai prin canibalism. Membrii acestui trib isi mancau rudele decedate, astfel boala Prion raspandindu-se.

Boala Prion a fost mult timp vazuta mai degraba ca un blestem si nu a disparut pana la interzicerea canibalismului.

9. Cocteilul de creveti de la restaurantul St. Elmo Steak House, Indiana

Substantele folosite pentru stropirea plantelor pentru ca animalele sa nu le consume sunt periculoase pentru om. Desi in viata de zi cu zi se folosesc cantitati destul de mici pentru aceste proceduri, un restaurant din Indiana, Statele Unite ale Americii, vinde un fel de mancare special creat pentru a testa limitele omului in ceea ce priveste toleranta la astfel de substante.

Restaurantul St. Elmo Steak House propune clientilor un cocteil de creveti foarte picanti, stropiti cu ulei de mustar (izotiocianat de alil, considerat extrem de toxic) cu hrean. Daca esti amator de senzatii tari, ar fi cazul sa iti rezervi o masa in Indiana. Senzatia pe care o vei avea atunci cand vei manca din cocteilul de creveti va semana oarecum cu electrocutarea.

10. Naga Jolokia

Ardeiul iute contine capsaicina, o substanta care da senzatie de fierbinte, de furnicaturi. Aceasta substanta este extrem de puternica, mai putin de 4g fiind suficiente pentru a omori o persoana adulta. Foarte putine soiuri de ardei iute contin atat de multa capsaicina, dar unele au fost cultivate tocmai pentru a contine o doza foarte mare din aceasta substanta.

Ardeiul iute Naga Jolokia este un soi hibrid din India de Nord, care contine de 200 de ori mai multa capsaicina decat ardeii normali. In India, gardurile zonelor agricole sunt impanzite cu astfel de ardei pentru alungarea elefantilor. Ardeiul Naga Jolokia nu este folosit propriu-zis, includerea lui in orice fel de mancare ducand inevitabil la deces.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mancaruri traditionale periculoase, #traditii neobisnuite , #obiceiuri