10 traditii ciudate de nunta

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:03
24903 citiri
10 traditii ciudate de nunta
Foto: howstuffworks.com

Daca nuntile traditionale romanesti ti se par pline de obiceiuri interesante si pe alocuri ciudate, afla ca sunt multe alte culturi si tari cu traditii de nunta si mai bizare.

HowStuffWorks a facut inconjurul lumii si a strans cele mai ciudate astfel de traditii care ar face orice miri sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si organiza o nunta specifica.

Calcand pe un pahar de sticla

Nuntile evreiesti contin numeroase elemente specifice. Unul dintre acestea este si traditia conform careia mirele trebuie sa calce pe un pahar infasurat intr-un servetel sau o carpa mai mare. Se spune ca traditia ar aminti de templul din Ierusalim, alte voci interpretand gestul doar ca pe o ultima posibilitate a mirelui de a conduce in cuplu.

Obiceiul are loc la finalul ceremoniei, dupa ce inelele au fost schimbate, iar paharul este apoi spart de catre mire. Doar in acel moment toti invitatii striga in cor "Mazel Tov", un alt mod de a-i felicita pe miri, avand in vedere ca "mazel" inseamna "noroc" si "tov" se traduce prin "bun".

"Serenada" din noaptea nuntii

Nu te gandi la vreo serenada facuta de mire miresei sau de nuntasi celor doi proaspat casatoriti. "Serenada" din noaptea nuntii era o traditie intens practicata in secolul XIX si consta intr-o insiruire de zgomote care mai de care mai ciudate si deranjante. Se credea ca, astfel, sunt alungate toate spiritele rele si necazurile din calea noului cuplu format.

Totusi, aceasta traditie a dus deseori si la acte de vandalism, intrucat multi dintre cei care veneau cereau bani pentru a pleca sau vandalizau bunurile mirilor.

Isi are originea in Franta, insa a aparut apoi si in Germania, Italia, Anglia, Tara Galilor.

Inele pentru degetele de la picioare

In timpul ceremoniei de nunta, miresele din India poarta inel de argint pe piciorul stang, pe degetul de langa cel mare.

Florile si ghirlandele joaca un rol foarte important in nuntile traditionale indiene, nuntasii aruncand inspre miri cu petale de flori pentru ca acestia sa duca o viata lipsita de griji si suferinte.

Mirii, loviti cu obiecte din toate partile

Daca in multe tari acest moment are loc dupa incheierea ceremoniei, in Cehia nuntasii arunca in miri cu diverse obiecte inainte de ceremonie, in timpul, dar si dupa. In timpul nuntii, o tava este aruncata la picioarele mirilor pentru ca ei sa o curete impreuna, demonstrand ca sunt uniti. La iesirea din local, prietenii si familia arunca cu mazare in acestia pentru fertilitate, iar la casa proaspetilor casatoriti sunt aruncate seminte, monede si smochine pentru a-i multumi pe zeii caminului conjugal.

Saritul maturii

Sclavii din America de Sud nu aveau voie sa se casatoreasca, asa ca au inventat o traditie proprie pentru a marca acest eveniment. Asadar, ori de cate ori doua persoane sareau matura se considera ca s-au casatorit. Dupa abolirea sclaviei, obiceiul a fost abandonat.

Mai nou, cuplurile afro-americane au reintrodus traditia in nuntile lor ca tribut pentru stramosii lor. Desi un obicei haios, multi il asociaza cu robia.

Bani in sort

Nuntile poloneze se axeaza pe mancare si dans, asa ca polonezii au inventat si un ultim dans in care o prietena sau o ruda a miresei poarta un sort in care nuntasii introduc bani. Nu gratis, ci in schimbul unui scurt dans alaturi de mireasa. Tatal miresei este cel care initiaza jocul, dupa care fiecare nuntas trebuie sa treaca prin acest "ritual".

Spargerea vaselor

Nuntile germane au si ele ceva specific, si anume petrecerile de dinainte, numite Polterabend. Atunci, dupa un ospat veritabil, preparatele sunt zdrobite, iar vasele sparte. Deseori sunt folosite si bice pentru un efect sporit. Se crede ca astfel se pregateste cuplul pentru viitor, se indeparteaza spiritele rele si se atrage norocul in viata viitorilor miri.

Murdarirea miresei

Prietenii si familia miresei, scotieni, fac un amestec din lactate, mezeluri, legume, oua, peste si pene pe care il toarna pe mireasa inainte cu cateva zile de petrecerea de nunta. Dupa ce fata a fost murdarita strasnic, ea trebuie sa defileze pe strazile orasului. De multe ori, si mirele trece prin acelasi proces, insotind-o pe mireasa in defilarea ei, timp in care se face mult zgomot, pentru ca nimeni sa nu rateze procesiunea.

Bataia peste picioarele mirelui

Falaka sau Bastinado reprezinta bataia peste picioare pe care trebuie sa o suporte mirele dupa nunta, in Coreea de Sud. Cavalerii de onoare si familia ii leaga picioarele si cu un bat il lovesc peste acestea. Se pare ca aceasta bataie testeaza puterea mirelui.

Culoarea mireselor

Miresele poarta alb, dar nu dintotdeauna, se pare. Daca ai crezut ca albul a fost mereu simbolul puritatii, afla ca te-ai inselat. In trecut, albul era asociat inmormantarii si numai o alegere inspirata a facut din alb nuanta preferata a mireselor de azi. Astfel, dupa ce Regina Victoria a imbracat in 1840 o rochie de mireasa alba, toate tinerele au dorit sa aiba o rochie cat mai asemanatoare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#traditii nunta ciudate, #traditii bizare nunta, #ceremonii traditionale nunta tari, #traditii nunta mapamond , #obiceiuri