Dosarele istoriei: Sionismul (I)

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 14:29
10145 citiri
Dosarele istoriei: Sionismul (I)

Poate ca nu exista un alt subiect, discutat mai mult, interpretat mai gresit, capabil sa produca dezbateri violente sau luari de pozitii greu de sustinut, decat subiectul Sionismului.

De la aura unei "conspiratii evreiesti", pana la un caracter similar nazismului, totul a fost pus - pe nedrept - in seama acestei miscari, dar pentru a o intelege corect, trebuie sa te uiti, intai, la tot, printr-o perspectiva istorica.

Din timpul primului secol d.Hr. majoritatea evreilor au trait in afara "tarii promise", Eretz Israel, cunoscuta ca Palestina. In timpul romanilor, prin distrugerea templului din Ierusalim, s-a cauzat un exod enorm, spre toata lumea, unde evreii au continuat sa-si mentina cultura, limba, religia si traditiile, creand societati bine definite in mijlocul altor societati.

Sionul este un deal de langa Ierusalim, simbolul iudaismului. Principiul de baza al sionismului e reintoarcerea in Israel si dezvoltarea unei natiunii evreiesti, moderne, "acasa".

Theodor Herzl, in 1897, a condus primul Congress Sionist, la Basel, unde s-a creat Organizatia Internationala Sionista (WZO - World Zionist Organization), care propunea, de urgenta, stabilirea unui stat evreiesc, in Palestina. WZO a inceput o serie de negocieri cu Imperiul Otoman, care detinea Palestina, dar fara success.

Aceasta i-a determinat pe evrei sa inceapa o timida miscare de emigrare spre Israel, la o scara modesta.

In timpul Primului Razboi Mondial, centrul sionist se afla la Berlin, iar evreii, in majoritate, au sprijinit Germania intr-un razboi contra Rusiei. Imperiul Tarist Rus, cu un lung trecut de stat care organiza actiuni genocide si de curatare etnica contra everilor, era considerat de sionisti un inamic al evreilor. Acesta a fost motivul finantarii lui Lenin, pentru a rasturna tzarismul.

Un imigrant evreu din Rusia, Chaim Weizman, a purtat o corespondenta vasta cu guvernul american, incercand sa respinga propunerea britanica de a crea un stat evreiesc in Uganda.

In 1917, prin asa-numita Declaratie Balfour, sionistii au primit o promisiune prin care li se acorda Palestina, ca teritoriu pentru incipientul stat evreiesc.

In 1922, printr-o declaratie a Ligii Natiunilor, Palestina a fost mandata, ca protectorat, Angliei.

Ca urmare a eforturilor sale, Chaim Weizman a devenit liderul miscarii sioniste mondiale, iar in 1948, cand s-a fondat statul Israel, a devenit primul sau presedinte.

In 1933, cand Hitler a venit la putere in Germania, prigoana evreilor s-a intetit, iar in 1935, Codul Legal de la Nuremberg a dat o baza "legala" acestei prigoane.

Evreii din Germania, Austria, Polonia si Cehoslovacia au fost declarati, toti, ca persoane fara cetatenie, "refugiati". Aceste circumstante au accelerat emigrarea evreilor spre Palestina. Intre 1936 si 1939, arabii din Palestina s-au rasculat, incercand sa stavileasca imigrarea evreilor.

Dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, dupa Holocaust, valuri masive de emigranti evrei, folosind fel de fel de ambarcatiuni, sfidand regulile interdictive ale Angliei, s-au indreptat spre Palestina. Englezii, daca interceptau vasele care transportau evrei, aruncau in inchisorile din Cipru pe toti cei pe care ii puteau prinde.

Sionistii americani au pus presiune pe Congress sa refuze acordarea de ajutor economic Angliei, dupa razboi, atat timp cat imigrarea evreilor spre Palestina era oprita.

Aceiasi simpatizanti sionisti, din America, au finantat si sprijinit lupta armata a evreilor contra Angliei, in Palestina. Falimentara, obosita de razboi, Anglia

s-a spalat pe maini, referind cazul la recent stabilita Organizatie a Natiunilor Unite (ONU).

La 14 mai 1948, David Ben-Gurion, cunoscut lider sionist, a declarat formarea statului modern Israel. In aceeasi zi, armatele a sapte tari arabe au atacat Israelul. Acest conflict armat a rezultat in exodul a 711.000 de arabi din Palestina si expulzarea a unui numar de peste 850.000 de evrei din tarile arabe.

Desi la ora respectiva se faceau presiuni asupra guvernului Israelului, din partea diverselor grupuri evreiesti, pentru instaurarea unui regim theocratic (condus de oameni din ierarhia religioasa) sionistii s-au opus, preferand o republica constitutionala.

Sionismul a fost stabilit pe baza unei asociatii sacre intre toti evreii din lume, si tara sfanta, lacasul iudaismului. Procesul de emigrare spre Israel, numit "aliyah", inseamna in limba ebraica moderna (ivrit) "ascensiune, ridicare", o tema extrem de populara in literatura israeliana.

Respingerea stilului de viata din diaspora si a uzului unei limbi artificiale, "yiddish", sunt principalele puncte abordate, astazi, de sionismul modern.

Succesul Israelului se datoreste, in mare parte, sionismului.

Nu ratati partea a doua a materialului Sionismul, care va fi publicata luni

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sionism miscare evrei, #intemeiere statul evreu, #persecutii evrei, #miscarea sionista , #obiceiuri