Femeile din Arabia Saudita se emancipeaza cu Bluetooth

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 17:47
4203 citiri
Femeile din Arabia Saudita se emancipeaza cu Bluetooth

In Arabia Saudita, intr-o lume unde femeile trebuie sa poarte val, se duc la scoli exclusiv pentru fete, mananca in restaurante in sectiuni speciale pentru familii, departe de ochii barbatilor celibatari, si calatoresc in masini cu geamuri fumurii, tinerele incearca sa se rupa treptat de vechile obiceiuri folosind tehnologiile wireless ale telefoanelor mobile, scrie New York Time in pagina electronica.

Tocmai fiindca o privire in lumea barbatilor poate costa destul de scump in lumea araba, tehnologia Bluetooth le permite femeilor si barbatilor sa faca schimb de numere de telefon prin intermediul Internetului.

O femeie nu-si poate porni aplicatia Bluetooth a telefonului mobil in public fara sa fie coplesita cu poeme de dragoste si fotografii cu flori sau copii dragalasi - imagini pe care barbatii le au in telefon tocmai pentru a le folosit in flirturi.

In urma cu un an, televiziunea Al Arabiya a prezentat un reportaj potrivit carora tinerii sauditi ar fi inceput sa achizitioneze "curele eletronice", care folosesc tehnologia Bluetooth pentru a trimite numarul de telefon si adresa de e-mail a purtatorului, persoanelor de sex opus care trec pe langa el.

In ciuda interdictiilor religioase pe care le au femeile din lumea araba, in Riad s-au creat sali de sport speciale, magazine si agentii de turism doar pentru femei, chiar si un centru comercial doar pentru femei, fara a fi insotite de o ruda de sex masculin, asa cum se obisnuieste.

Tehnologia privita din perspectiva religioasa pune pe ganduri tinerele arbare, care nu stiu daca este sau nu acceptabil sa aiba pe lista de prieteni de pe Facebox barbati sau daca un var de gradul intai le poate vedea cu fata descoperita.

In Arabia Saudita, fetele necasatorite privesc cu teama o discutie cu un barbat inainte de a-si fi luat angajamentul pentru casatorie, astfel ca povestile despre cele care vorbesc cu tineri sau isi gasesc logodnici pe Internet devin legende urbane.

Mai mult, pentru fetele necasatorite bine educate, care sunt izolate de baieti si barbati, reprezentantii sexuliu masculin reprezinta cu adevarat o alta specie.

Abia in Arabia Saudita a secolului XXI incepe sa fie acceptata, din punct de vedere social, comunicarea intre logodnici, insa familiile mai conservatoare inca interzic interactiunea cuplurilor logodite.

Nicolae Stanciu, decisiv în Arabia Saudită, împotriva unui coleg de națională
Nicolae Stanciu, decisiv în Arabia Saudită, împotriva unui coleg de națională
Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în deplasare cu Al-Okhdood, sâmbătă, în etapa a 28-a a primei ligi saudite...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Femei, #emancipare, #Arabia Saudita, #Bluetooth , #obiceiuri