Marile secrete din spatele zilei tale de nastere - ce se intampla in trecut

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 22:10
46955 citiri
Marile secrete din spatele zilei tale de nastere - ce se intampla in trecut

Nimeni nu se mai gandeste azi de ce ne sarbatorim ziua de nastere in fiecare an. In spatele acestui gest se ascund insa fapte istorice putin cunoscute.

Radacini biblice

Nu se stie cu exactitate care este originea sarbatoririi zilei de nastere si a tortului care se face cu aceasta ocazie. Se stie, insa, ca din Egiptul Antic vine prima mentiune (una biblica, in Geneza, 40:20) a sarbatoririi zilei de nastere a unui faraon, in jurul anului 3.000, inainte de Hristos, scrie Huffington Post.

Totusi, egiptologul James Hoffmeier este de parere ca ea se refera la ziua incoronarii faraonului, si nu la ziua sa de nastere. In opinia lui, o asemenea zi reprezenta pentru faraon "nasterea" lui ca zeu.

Lumanarile pe tort

Cei care au adaugat lumanarile sunt grecii, ei oferind prajituri in forma de Luna lui Artemis, in semn de pretuire pentru aceasta zeita. Pentru a reda stralucirea Lunii si frumusetea ei, grecii aprindeau lumanari pe care le puneau pe aceste prajituri, totul pentru a obtine un efect stralucitor. Cel mai probabil, grecii au luat ideea celebrarii zilei de nastere de la egipteni.

Noutatea romanilor

Romanii au fost primii care au sarbatorit oamenii simpli, caci grecii isi sarbatoreau doar zeii si zeitele.

Romanii isi sarbatoreau prietenii si familia, inclusiv in cadrul unor serbari publice, pentru ca data nasterii celor mai faimosi oameni sa fie retinuta de toti.

Cei care isi sarbatoreau 50 de ani de viata primeau o prajitura speciala, facuta din faina, ulei de masline, miere si branza rasa.

Romanii au sarbatorit o perioada lunga de timp numai barbatii, insa femeile au inceput sa fie sarbatorite si ele in jurul secolului al XII-lea.

Un ritual pagan la inceput

La inceput, crestinii au considerat ziua de nastere un ritual pagan. In primele sute de ani de existenta, Biserica crestina a considerat ziua de nastere a unui om un lucru rau.

In jurul secolului al IV-lea, crestinii si-au schimbat atitudinea si au inceput sa sarbatoreasca ziua de nastere a lui Iisus ca sarbatoare a Craciunului. Biserica a aceptat-o si pentru a-i atrage de partea lor pe cei care sarbatoreau Saturnaliile romane.

Contributia Revolutiei Industriale

O perioada, petrecerile ocazionate de ziua de nastere a cuiva implicau prajituri doar pentru cei mai bogati. Ingredientele de baza erau considerate un lux.

Totusi, Revolutia Industriala a permis raspandirea lor in randul tuturor oamenilor. In plus, brutariile au inceput sa ofere prajituri pre-fabricate, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pretul lor fiind unul mic.

Cantecul traditional

Nu in ultimul rand, in 1893, americanii Patty Hill si Mildred J. Hill au scris un cantec numit "Good Morning To All". El trebuia cantat de elevi inainte de inceperea orelor.

Robert Coleman l-a prelucrat in 1924, adaugand si cateva versuri. Astfel, cantecul a devenit celebrul "Happy Birthday To You".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#sarbatoare zi nastere, #istorie zi nastere, #obicei ziua nasterii , #obiceiuri