Fascinant despre tatuaje - in trecut aveau si scop medical

Duminica, 28 Iulie 2013, ora 08:17
11156 citiri
Fascinant despre tatuaje - in trecut aveau si scop medical
Foto: Listverse

Tatuajele pot fi o modalitate prin care ne exprimam sau iesim in evidenta. E drept ca, o buna perioada de timp, aceste modele desenate pe pielea noastra au fost asociate cu persoanele mai rebele si nonconformiste, ba chiar indicau un statut social, insa astazi ele se apropie tot mai mult de conceptul de arta.

Citeste mai jos cateva detalii fascinante despre tatuajele care au fost prezente intr-o forma sau alta la vechii greci, romani, africani, nativii americani sau polinezieni, informatii oferite de Listverse.

Tatuaje sponsorizate

Agentiile de publicitate stiu sa se foloseasca de orice detaliu pentru a demara campanii promitatoare. Asadar, nu este surprinzator ca tatuajele sponsorizate sunt si ele parte a acestor strategii. In 2013, o companie imobiliara americana, Rapid Realty, le-a facut angajatilor o oferta de nerefuzat: pentru logo-ul companiei tatuat pe corpul lor primeau o marire de salariu de 15%.

Boxerul amator Billy Gibby, cunoscut si sub numele de "Billy the Human Billboard", isi plateste facturile cu tatuaje sponsorizate, printre care logo-urile Liberty Tax Service si ale catorva site-uri porno.

In 2012, un britanic pe nume Dave Ryder si-a tatuat mai multe logo-uri pentru a strange bani pentru fiul unui prieten. Baiatul suferea de meningita si avea mare nevoie de ajutor financiar.

Tatuaje cu henna

Pentru cei mai putin indrazneti, care nu se pot decide asupra unui tatuaj permanent, cele realizate cu henna pot reprezenta o alternativa. Aceasta substanta ce deriva din planta cu acelasi nume a fost folosita timp de mii de ani, atat pentru colorarea parului, cat si pentru a desena diverse modele pe corp.

Henna naturala are culoarea portocaliu deschis, iar in cateva zile de la tatuarea propriu-zisa, nuanta sa se inchide. Cand pielea incepe sa se exfolieze, desenul se estompeaza usor.

Cu toate astea, trebuie sa stii ca henna neagra, folosita deseori, contine ingrediente sintetice, cum ar fi p-fenilendiamina (PPD) care se gaseste in carbune si care provoaca reactii adverse si cicatrici permanente. Ba mai mult, anumiti coloranti cu henna neagra contin substante cancerigene, care ar putea provoca afectiuni grave, cum ar fi leucemie.

Tatuajele bandelor si ale celor din inchisoare

Pentru multi, tatuajele reprezinta un simbol, avand diverse semnificatii. Acesta este si cazul membrilor bandelor sau al celor din spatele gratiilor. Un astfel de grup recunoscut pentru tatuaje este si Japanese Yakuza, un grup de crima organizata. Membrii au "irezumi", tatuaje elaborate si ample, ce acopera uneori intregul corp.

Spre deosebire de tatuajele occidentale, aplicate cu un pistol electric, tatuajele Yakuza sunt realizate traditional, cu un singur ac, ceea ce face procesul mult mai dureros.

In inchisorile americane, tatuajul este interzis, dar a fost o practica comuna vreme de ani buni. Acolo, echipamentul era improvizat, folosindu-se orice era util, de la pixuri pana la agrafe de birou. Tatuajele celor din inchisoare au o simbolistica aparte, descriind evenimente semnificative sau banda din care provenea condamnatul.

Mumia tatuata in scop medical

In 1991, un cadavru a fost gasit inghetat in Alpii Oztal, chiar la granita dintre Italia si Austria. Desi initial s-a crezut ca era corpul unui alpinist, s-a descoperit intr-un final ca era mult mai vechi, de la aproximativ 3255 i.Hr. Se pare ca mumia numita Otzi, Omul Gheturilor, ar fi apartinut cuiva care murise cu 700 de ani inainte de constructia Marii Piramide din Giza.

Potrivit specialistilor, moartea ar fi fost una violenta. Cea mai intriganta parte a acestei descoperiri, insa, au fost tatuajele descoperite pe corpul victimei. Zecile de linii si semne gravate peste zonele asociate presopuncturii erau situate mai ales la nivelul articulatiilor si coloanei vertebrale.

Tocmai de aceea, cercetatorii cred ca ele nu au fost efectuate in scop estetic, ci ca o forma primitiva de medicina.

Tatuajele cosmetice

Unele tatuaje sunt considerate dovezi subtile de frumusete. Asa au aparut si tatuajele cosmetice sau machiajul permanent, iar procedurile ce includ umbrirea sprancenelor sau conturul buzelor sunt doar cateva exemple.

Cu toate astea, exista si cateva inconveniente ale acestui procedeu: stilul adoptat nu se va putea schimba, retusurile sunt necesare la cativa ani si sunt, dupa cum le spune si numele, permanente. Unele culturi practica tatuajul facial de foarte mult timp.

De exemplu, femeile dintr-un trib din Mali isi tatueaza gingiile pentru a-si arata varsta si starea civila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tatuaje origini, #lucruri fascinante tatuaje, #tatuaje simbol, #tatuaje culturi, #tatuaj henna , #obiceiuri