Superstitiile: Religie si neintelegere

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 16:30
3883 citiri
Superstitiile: Religie si neintelegere
Foto: care2.com

Oamenii au superstitii la care nu renunta nici in ruptul capului, insa nici nu le inteleg rostul. Ele exista peste tot in lume si sunt adesea dincolo de intelegerea noastra comuna.

Desi este adevarat ca traim condusi de mai putine supertistii decat stramosii nostri, totusi, inca mai batem in lemn si aruncam sare in urma, uram noroc cuiva care stranuta sau nu trecem pe sub o scara, despre care se spune ca ar reprezenta Trinitatea biblica. Cu alte cuvinte, inca mai suntem guvernati, mai mult sau mai putin, de o serie de superstitii, remarca Care 2, care le numeste si pe cele mai des intalnite.

Sarea

A fost si va ramane foarte importanta pentru existenta noastra. In trecut, ea era foarte valoroasa si se folosea, uneori, ca moneda de schimb. De aceea, a o risipi era ceva de neimaginat. A arunca putina sare peste umar, insa, insemna ca poti tine diavolul departe. Totul era sa iti permiti sa o risipesti.

Scarile

A merge pe sub scari aduce ghinion, cred unii. Multi crestini sunt de parere ca orice obiect cu trei puncte ar reprezenta trinitatea: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Pentru oamenii din trecut, a trata cu dispret sau a distruge un astfel de obiect arata ca nu crezi in Trinitate.

Numarul 13

Exista oameni care nu fac loc in viata lor acestui numar, chiar si cladiri care nu au numarul 13. Unele etaje din cladiri nu sunt nici ele numerotate cu 13. Teologia crestina arata ca Iuda a fost al 13-lea oaspete la Cina cea de Taina. Acest lucru l-a transformat intr-un personaj detestabil.

Exista chiar si criminali in serie care au numele alcatuite din 13 litere: Charles Manson si Jeffrey Dahmer. Cu toate acestea, unele culturi considera numarul 13 ca fiind unul norocos.

Stranutul

Cand o persoana stranuta, toti oamenii trebuie sa ii ureze noroc. Cei primitivi credeau ca sufletul omului poate sa iasa din corp prin nari in timpul unui stranut. De aceea, ajutorul unei puteri supraumane era necesar. In catolicism a fost impusa urarea "Bless You" ("Fii binecuvantat").

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#superstitii dumnezeu zei, #stranut sare scari numarul 13, #superstitii popoare, #credinte populare , #obiceiuri