In ce limba vor vorbi cu noi extraterestrii?

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 14:06
6859 citiri
In ce limba vor vorbi cu noi extraterestrii?

Eventualitatea intalnirii cu extraterestrii este departe. Cu toate acestea, specialisti din diferite domenii studiaza de mai multe decenii calea prin care le-am putea trimite sau primi mesaje.

Limbajul neutrino. Teoretic sublim, practic imposibil

Inca din anii '20 ai veacului trecut, savantii epocii incercau sa transmita semnale eletromagnetice si chiar li se parea ca primesc semnalele din alte galaxei.

O superba naivitate ii facea sa nu observa cel putin detaliul ca undele radiofonice nu "bat" distantele astronomice.

Dupa sutele si chiar miile de experimente incantatoare, dar neconfirmate, iata ca in zilele noastre, fizicianul John Learned de la Universitatea din Hawaii, preocupat de gasirea vietii extraterestre, ne pune in fata adevarului sec: "Nu avem niciun indiciu cu privire la modul cum o civilizatie avansata ar avea ceva sa ne transmita".

Ramane, deci, sa incercam noi insine sa le transmitem lor, daca-i gasim, daca-i intereseaza mesajul nostru si - mai ales - daca descoperim un limbaj care sa fie comun.

Inventariind intreg arsenalul cunostintelor umane, fizicianul Learned considera ca singurul factor care ar putea fi comun tuturor civilizatiilor este o particula subatomica, denumita neutrin sau neutrino, scrie Pravda.

Neutrinii n-au sarcina electrica, geutatea lor este neglijabila si deci nu sunt influentati de campurile gravitationale. Calitatile ii fac capabili se treaca orice obstacol - o insusire ideala pentru comunicaii la distante remarcabile.

Ca sa transmitem un mesaj, ar trebui sa vindem planeta

In principiu e simplu, in practica imposibil. Daca, in cazul cel mai optimist, am identifica astrul pe care exista viata rationala si ne-am pune in minte sa trimitem un mesaj pe calea neutrinului, costul unei trasmisii cu durata aproape instantanee ar fi echivalent cu veniturile intregii planete pe cativa ani.

Exista cateva scheme prin care sa punem neutrinii la treaba, intr-o comunicare codata. Dar, vai, cine si-ar putea permite o afacere, la orizontul careia nu ghiceste nimeni niciun beneficiu?

Ca urmare, un specialist al Departamentului pentru studiul pulsarilor si privind spectroscopia stelara din Rusia (INASAN), dr. Nicolai Chugai, a si afirmat ca omenirea nu dispune de resurse sa trimita in spatiu mai mult de 6 sau 11 fractiuni dintr-un neutrino.

Prea putin ca sa transmiti nu numai o fraciune de cuvant, dar chiar si o fractiune de vocala. Tot ce poti face e sa stabilesti un contact si sa nu apuci sa spui nimic.

Ramane, fireste, varianta ca o alta civlizatie, mai instarita, mai performanta si mai dornica de aventura decat a noastra. Sa ne contacteze ea pe noi. Dar ce resurse vom avea noi se receptam mesajul ei?

Din pacate, stiintific gandind, singurul element comun intre noi si o eventuala alta civilizatie, neutrinul, nu ne poate servi nici macar sa gandim la o comunicare extratarestra. Acesta este adevarul crud.

Restul, istorioarele cu omuleti verzi, care ne trateaza cu blandete, sau care, dimpotriva, ar fi agresori, tin numai de SF - un domeniu superb, in care a excelat Jules Verne, dar care, in stiinta, nu poate fi luat nici macar ca ipoteza.

Concluzia certa ramane ca, daca ne-am intalni fata in fata cu extraterestrii, daca ei s-ar acomoda cu atmosfera noastra si ar respira aerul nostru, daca ar fi binevoitori cu noi, daca nu ne-ar asfixia cu respiratia lor nociva si daca ar vrea sa ne vorbeasca, noi am ramane muti.

Nu numai ca ne-ar fi necunoscuta limba lor, dar nici nu ne-am da seama daca ceea ce fac sunt exhibitii sau incercari de comunicare.

Despre detaliul ca, inteligenti fiind, vor invata rapid de la noi engleza, chineza, rusa sau japoneza, nu putem, vorbi decat pe plan anecdotic.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#comunicare extraterestri, #mesaj extraterestri neutrin , #OZN