A inceput prima misiune spatiala europeana pe Mercur. Iata cat de multe depind de reusita ei

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 10:21
4322 citiri
A inceput prima misiune spatiala europeana pe Mercur. Iata cat de multe depind de reusita ei
Foto: Arhiva Pixabay

Doi sateliti - unul european si unul japonez - lansati din America de Sud pe 20 octombire, vor calatori, in urmatorii 7 ani, prin spatiu, pana vor ajunge pe orbita planetei Mercur. Odata ajunsi acolo, satelitii i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa afle secretele uneia dintre cele mai misterioase planete din sistemul nostru solar.

Sateliti ai Statelor Unite au ajuns pe Mercur inca din anii 1970, in cursul unor misiuni de pionierat. Probele colectate atunci de dispozitivele americanilor le-au fost de mare folos cercetatorilor pentru a afla putinele lucruri pe care le stim, la acest moment, despre indepartata planeta, informeaza BBC.

Oricum nici acele informatii si nici cele colectate tot de o misiune americana, in 2015, n-au fost suficiente. In plus, si cercetatorii de pe alte continente si-au dorit sa organizeze misiuni pe Mercur.

Asa a luat nastere misiunea spatiala numita BiColombo - care a inceput pe 20 octombrie cu lansarea celor 2 sateliti din America de Sud - si care este prima organizata de europeni (in colaborare cu japonezii) . Oamenii de stiinta proveniti din cele doua culturi si-au unit eforturile pentru a incerca sa inteleaga de ce miezul metalic al planetei este atat de mare si, totodata, de ce stratul exterior al lui Mercur e atat de subtire.

In mod normal, cei doi sateliti ar fi putut calatori spre Mercur cu viteza mai mare si pe o ruta mai scurta, care le-ar fi permis sa ajunga in apropierea planetei in doar cateva luni. Marea problema - a anuntat echipa care controleaza, din Germania, deplasarea satelitilor BepiColombo - este ca, daca s-ar fi procedat asa, dispozitivele n-ar mai fi avut timp sa "franeze" in dreptul planetei Mercur. In consecinta, s-a ales o ruta care trece pe langa Venus si care permite o oprire mai lina si mai usor de controlat a satelitilor.

Oricum, nu drumul e marea provocare a misiunii, ci colectarea de probe de pe suprafata planetei Mercur. Potrivit oamenilor de stiinta, din cauza ca planeta este cea mai apropiara de Soare din sistemul nostru solar, pe suprafata sa atmosfera se aseamana cu cea dintr-un cuptor.

Cu toate acestea, planeta trebuie neaparat explorata, din cauza ca, in lipsa informatiilor care se pot obtine doar de pe suprafata ei, oamenii de stiinta nu pot intelege pe deplin cum s-a format sistemul nostru solar. In consecinta, cercetatorii abia asteapta informatiile pe care BepiColombo le va trimite pe Terra, incepand cu anul 2025.

G.K.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#misiune planeta Mercur, #sateliti europeni japonezi Mercur, #misiune BiColombo Mercur sateliti , #planete