Alinierea planetelor se produce in martie. Ce se va intampla? (Video, Galerie foto)

Luni, 05 Martie 2012, ora 17:15
20257 citiri
Alinierea planetelor se produce in martie. Ce se va intampla? (Video, Galerie foto)
Foto: National Geographic, SEN

Spectacolul ceresc se dezlantuie si in luna martie, alinierea planetelor fiind fascinanta si misterioasa in acelasi timp. Dansul planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn, impreuna cu Luna, pe cerul noptii, poate fi o reprezentatie de vis pentru locuitorii Pamantului.

Oriunde ati locui, luna martie reprezinta o mare oportunitate pentru a admira cerul noptii. Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn, toate apar intr-un spectacol uimitor pe cer, potrivit SEN.

Incepand cu data de 3 martie, Marte se afla in opozitie cu Soarele, iar astronomii pot inregistra imagini uimitoare ale planetei rosii. Un telescop indreptat spre Marte poate observa orice detaliu al suprafetei acesteia, precum calotele glaciare.

Spre deosebire de Pamant, aceste calote polare sunt formate din dioxid de carbon inghetat. Pe 7 martie este un alt prilej de a privi spre Marte, aflata la un unghi de 10 grade deasupra Lunii.

Planeta Mercur atinge cea mai inalta pozitie pe cer in seara zilei de 6 martie, situandu-se la 10 grade deasupra orizontului.

Pe 11 martie exista o mare oportunitate de a vedea planeta Saturn, cu sistemul sau de inele. Ea va fi vizibila ca o "stea" alb/galbena in constelatia Fecioarei, aflandu-se la 7 grade deasupra Lunii.

Spectacol in trei: Venus, Jupiter si Luna

Planetele care vor oferi un adevarat spectacol spre sfarsitul lunii sunt Venus si Jupiter. Venus, a doua planeta de la Soare, straluceste ca un obiect luminos. Este atat de stralucitor ca este adesea confundat cu un OZN. Temperatura la suprafata planetei Venus este atat de mare (462 de grade Celsius) incat se poate topi plumbul.

A doua cea mai stralucitoare planeta de pe cer este planeta Jupiter. Cu ochiul liber, ea arata ca o stea, dar cu ajutorul unui telescop se poate descoperi o lume cu totul noua.

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar si este aproape in intregime formata din gaze, hidrogen si heliu. Printr-un telescop se pot vedea cei patru sateliti ai sai: Io, Europa, Ganymede si Callisto.

Cele doua planete isi continua calatoria in jurul Soarelui si apar aproape impreuna pe cer.

Pe 14 martie, Venus si Jupiter vor fi la cea mai mica distanta, observandu-se sub un unghi de doar 3 grade una fata de cealalta, iar Luna se va alatura panoramei celor doua, spre sfarsitul lunii, pe 26 martie, cand satelitul Pamantului se va afla in apropierea lui Venus, pe bolta cereasca.

Dansul planetelor pe cerul noptii din luna martie va insemna un spectacol nemaipomenit, iar in ultimele zile se vor observa Jupiter, Saturn si Luna, in apropiere.

7 martie, panorama cu Marte si Luna

Alinierea celor trei planete, Mercur, Venus si Jupiter, in data de 6 martie

11 martie, Saturn deasupra Lunii

Jupiter si cei patru sateliti ai sai

26 martie, un triunghi cu varful in jos, format din Venus, Luna si Jupiter

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alinierea planetelor martie video, #aliniere planete martie video , #planete
Comentarii
Poza crai de carte veche
crai de carte veche
rank 5
Cu totii la observatorul Urseanu