Ce ascunde lacul vechi de milioane de ani din Antarctica?

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 19:46
3254 citiri
Ce ascunde lacul vechi de milioane de ani din Antarctica?
Foto: Daily Galaxy

Organisme exceptionale s-ar gasi in adancul unui lac ascuns sub gheata Antarctiii. Formele de viata de aici pot supravietui la temperaturi extreme si se pot conserva foarte bine, pana gasesc conditii prielnice de dezvoltare.

Lacul Vostok din Antarctica ascunde ceea ce oamenii de stiinta cred ca se gaseste si sub suprafata planetei Marte sau in adancul satelitului natural al planetei Jupiter, Europa. O echipa de oameni de stiinta a studiat astfel de organisme si a ajuns la concluzia ca ele ar avea enzime care "repara" proteinele, tot procesul putandu-se repeta timp de 30.000 de ani, scrie Daily Galaxy.

Unii microbi pot supravietui mult mai mult timp in conditii extreme. In lacul Vostok au fost gasite bacterii cu un metabolism foarte scazut dar activ, acestea aflanduse acolo de 140.000 de ani.

"Rezultatele noastre contrazic ipoteza ca viata este posibila doar pana la temperatura de -17 grade Celsius, in mediu acvatic", afirma Buford Price, de la Universitatea din California si Todd Sower, colegul lui de proiect.

Un lac izolat de milioane de ani

Lacul Vostok este important pentru conservarea urmelor antice de viata, ramase in izolare fata de atmosfera planetei noastre timp de milioane de ani. El este cel mai mare lac subglaciar de pe Pamant si a fost descoperit in 1996 de oamenii de stiinta rusi si britanici. In Antarctica exista nu mai putin de 140 de astfel de lacuri. Cercetarea lacului Vostok ar putea oferi cele mai importante informatii stiintifice din ultima perioada.

Nivelul de oxigen in acest lac este mult mai mare decat in altele, de aproximativ 50 de ori mai ridicat. Organismele microbiene de acolo si-au adaptat mecanismul de supravietuire si au dezvoltat o concentratie mare de enzime protectoare. Cercetarea unui asemenea mediu acvatic extrem este folositoare si pentru a determina ce forme de viata pot fi gasite pe alte planete.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#antarctica lacul vostok viata extraterestra, #planete marte satelit europa rusia , #planete