Cele mai ciudate planete (Galerie Foto)

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 10:24
15383 citiri
Cele mai ciudate planete (Galerie Foto)

Printre cele peste 400 de planete din afara sistemului nostru solar exista planete asemanatoare Pamantului, insa mai mari si intesate de vulcani, sau planete de pe care s-ar putea vedea apusul mai multor sori.

Prima descoperita Space.com a alcatuit un clasament al celor mai incredibile exoplanete, incepand cu prima descoperita in 1995, 51 Pegasi b, care orbiteaza o stea, alta decat Soarele nostru.

Cea mai mica Gliese 581 e este o planeta cu o talie asemanatoare Terrei, ce orbiteaza o stea ce are un total de 4 planete. Are talia de numai 1,9 cat Terra, ceea ce o face sa fie ce mai usoara exoplaneta cunoscuta. Celelalte planete au o masa de 5 pana la 16 ori mai mare decat cea a Pamantului.

Cea mai mare Exoplaneta aflata la polul opus este una dintre cele mai ciudate si teoretic nici nu ar trebui sa existe, spun oamenii de stiinta. Numita TrES-4, planeta este de 1,7 ori mai mare decat Jupiter, insa are o densitate foarte mica. Se afla la 1.400 de ani distanta de Pamant si orbiteaza in jurul stelei sale in numai 3,5 zile.

Cea mai apropiata de Terra Epsilon Eridani b orbiteaza un soare oranj, asemanator soarelui nostru, si se afla la o distanta de numai 10,5 ani lumina fata de Pamant. Este atat de aproape incat telescoapele ar putea sa o fotografieze curand. Se invarte in jurul stelei sale la prea mare departare pentru a avea apa in stare lichida.

Cosmar cu vulcani Planeta CoRoT-7b este prima lume stancoasa (asemanatoare Pamantului) confirmata in afara sistemului nostru solar, insa e departe de a fi un loc placut pentru a trai. Pe planeta, temperatura este de 2.200 de grade Celsius.

Planeta cu apus multiplu La fel cum planeta Tatooine avea doi sori, exista o planeta asemanatoare cu Jupiter, din sistemul HD 188753, care are trei sori, la o distanta de 149 de ani lumina fata de Pamant. Cea mai mare stea a sa are o masa similara cu Soarele nostru. Temperaturile sunt extrem de ridicate pe planeta, din moment ce aceasta se invarte in jurul stelei sale principale destul de aproape, terminand un tur complet in numai 3,5 zile.

Cea mai tanara exoplaneta descoperita pana acum are mai putin de 1 milion de ani si orbiteaza steaua Coku Tau 4, aflata la 420 de ani lumina distanta.

Cea mai varstnica exoplaneta La polul opus se afla o planeta de 12,7 miliarde de ani, formata cu mai bine de 8 miliarde de ani inainte de Pamant si cu 2 miliarde de ani dupa Big Bang. Descoperirea arata ca viata s-a format cu mult mai devreme decat majoritatea oamenilor de stiinta si-au imaginat.

Super-Terra Astronomii tot descopera lumi care se incadreaza la categoria super-Terra, cu o masa de 2 pana la 10 ori cat cea a Pamantului. O astfel de planeta, numita HD156668b, este a doua cea mai mica dupa Gliese 581 e. Unii cercetatori cred ca astfel de planete pot ajunge sa aiba conditiile necesare vietii.

Cea mai fierbinte O planeta numita WASP-12b este cea mai fierbinte descoperita vreodata, temperatura fiind de peste 2.200 de grade Celsius. Aceasta isi orbiteaza steaua la cea mai mica distanta descoperita vreodata, astfel ca un tur complet are loc la in fiecare zi pamanteana. WASP-12b este o planeta gazoasa, avand de 1,5 ori masa lui Jupiter si fiind de aproape doua ori mai mare ca ea. Se afla la o distanta de 870 de ani lumina fata de Terra.

Cea mai rece si mai departata de noi Cu o temperatura la suprafata de - 220 de grade Celsius, planeta extrasolara cunoscuta ca OGLE-2005-BLG-390L b este probabil cea mai rece planeta extraterestra. Mai mare de 5,5 ori decat Pamantul, cel mai probabil stancoasa, ea orbiteaza o stea pitica rosie aflata la 28.000 de ani lumina.

Atmosfera detectata Astronomii au detectat atmosfera in jurul catorva exoplanete, inclusiv HD 189733b.

Apa Planeta extrasolara GJ 1214b este una stancoasa, bogata in apa, care se afla la 40 de ani lumina departare, orbitand o stea rosie pitica. Este singura super-Terra exoplaneta - lumi ce au o masa aflata intre cea a Pamantului si cea a lui Neptun - unde s-a confirmat prezenta atmosferei. Planeta are de trei ori marimea Pamantului.

Cea mai rapida SWEEPS-10 se invarte in jurul stelei sale atat de aproape incat un an pe aceasta planeta are numai 10 ore pamantene.

Super Neptun In timp ce Neptun are un diametru de 3,8 ori cat cel al Pamantului si o masa de 17 ori cat cea a planetei naostre, planeta HAT-P-11b este de 4,7 ori mai mare fizic decat Pamantul, avand de 25 de ori masa acestuia. Exoplaneta isi orbiteaza steaua foarte aproape, facand un ciclu complet la fiecare 4,88 de zile. Rezultatul: teperaturi foarte inalte. De altfel, este nu cu mult mai rece decat Soarele.

Cea mai ospitaliera Gliese 581 d e prima la acest capitol, ea aflandu-se la o distanta perfecta fata de steaua sa astfel incat apa sa poata exista.

Cea mai densa COROT-exo-3b are aproximativ marimea lui Jupiter, insa masa e de 20 de ori mai mare, facand-o de doua ori mai densa decat mercurul.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#planete extraterestre, #planete afara sistem solar, #planete viata, #planete apa, #planete atmosfera, #planete apropiate , #planete