Colonizarea planetei Marte, in grafic - care este planul exploratorilor

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 22:30
7767 citiri
Colonizarea planetei Marte, in grafic - care este planul exploratorilor
Foto: Big Picture

Presa occidentala anunta recent ca a fost triata de catre specialisti lista celor 202.586 de temerari care s-au inscris sa participe la proiectul "Mars One", pentru organizarea unui zbor in grup pe Planeta Rosie si chiar pentru instalarea acolo a primei colonii terestre in anul 2025.

Numarul celor selectati este insa mic in raport cu numarul total de solicitanti: au fost admisi doar 50 barbati si 50 femei, informeaza portalul Big Picture.

Nici cei alesi nu pot conta ca vor ajunge cu totii pe Marte. Trierea celor selectati va mai continua in timp, prima colonie urmand sa se limiteze poate numai la cateva persoane, barbati si femei in mod egal.

Initiatorul proiectului este olandezul Bas Lansdorp, nascut in 1977, cu masteratul obtinut la Univesitatea din Twente, Olanda, in anul 2003.

Dupa absolvire, tanarul inventiv a lucrat timp de cinci ani in cadrul unui colectiv de la Universitatea pentru Tehnologie din Delft, la o noua metoda de folosire a energiei eoliene.

Lucrarea a avut succes si i-a asigurat un oarecare capital, in baza caruia si-a permis sa initieze un nou proiect, cu un profil total diferit, intitulat "Mars One" si finantat pe cont propriu.

Proiectul s-a facut rapid remarcat, prin numarul mare al celor dornici sa colonizeze planeta Marte. Publicitatea a facut sa apara sponsorii, ca din senin.

Desi presa a privit cu interes indrazneata initiativa, in cercurile oamenilor de stiinta existau multe rezerve legate de lipsa de experienta tehnica in domeniu, de riscul la care sunt expusi viitorii calatori interplanetari si de conditiile cvasi-terestre, pe care viitorii colonisti ar urma sa le suporte pe solul martian.

Singura veste buna din acest punct de vedere este sustinerea proiectului de catre profesorul Gerard't Hooft, de la Universitatea din Utrecht, Olanda, laureat al premiului Nobel 1999 si posesorul a inca 6 distinctii notabile din intreaga lume. Pe scurt, o somitate mondiala.

Dupa cum specifica Wikipedia, ideea apartinuse initial celor de la NASA, care insa au renuntat datorita costurilor ridicate.

Astazi, progresul permanent al tehnicii, care ofera deja solutii viabile unor factori necunoscuti in trecut, a redus din costuri. Totusi, numai in prima sa etapa, proiectul "Mars One" conteaza pe cheltuieli estimate la 6 miliarde de dolari.

De unde atatia bani? Autorii proiectului au incredere in minunile publicitatii. Ei spera sa recupereze cheltuielile fara probleme, din exploatarea mediatica a misiunii, ilustrata cu episoade spectaculoase, transmise in direct.

Programul intregii actiuni este elaborat, iar desfasurarea lui a inceput deja pe cheltuiala initiatorului. In mai 2012, planul a fost anuntat public.

Din fericire, reperele stabilite in timp pentru diferitele etape au fost pana acum respectate riguros, ceea ce atribuie credibilitate proiectului.

Am avut de curand posibilitatea sa constatam seriozitatea programatorilor: 16 februarie 2015 era ziua stabilita inca din 2012 pentru anuntarea publica a listei celor 100 de candidati pre-selectati. Termenul a fost respectat cu o precizie aproape nemteasca.

Urmatoarele termene notabile sunt ianuarie 2016, cand va pleca spre Marte un modul, cuprinzand 2.500 kg de alimente neperisabile, necesare pentru prima misiune umana, precum si diverse materiale. Toate acestea vor trebui sa ajunga cu bine pe solul martian in octombrie 2016.

In acelasi an, va sosi o sonda martiana, care va analiza solul, pentru a se stabili locul cel mai convenabil pentru amplasarea coloniei.

In 2021, vor sosi pe terenul ales cinci module: doua pentru locuit, doua pentru asigurarea utilitatilor si unul pentru a servi ca depozit.

In anul 2023, vor fi lansate progresiv partile componete ale navei spatiale, care se vor monta intre ele pe orbita, prin roboti anume pregatiti, ansambland in cele din urma nava propriu zisa.

Conform prevederilor, cei (probabil) patru calatori din cei 100 ante-selectati in prezent vor ajunge pe solul martian in primavara 2025, prin coborare lina intr-o capsula declansata din nava spatiala.

Le va veni in intampinare vehiculul special, trimis in prealabil, care ii va transporta la baza "coloniei", instalata intre timp.

Aici se incheie prima etapa a epopeii. Probabil ca urmatorul grup va pleca in anul 2029, iar daca toate se vor desfasura asa cum trebuie, este de prevazut ca va deveni o rutina trimiterea unui nou echipaj de "colonisti martieni" din doi in doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#colonie planeta Marte, #Mars One proiect Marte, #colonizare Marte , #planete