De ce 2012 ar putea fi anul in care gasim, in sfarsit, alta planeta locuibila

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 14:47
4149 citiri
De ce 2012 ar putea fi anul in care gasim, in sfarsit, alta planeta locuibila

Anul 2011 a insemnat o cursa aproape neincetata dupa planete asemanatoare Pamantului si, desi candidati sunt, deocamdata nu exista certitudinea ca o astfel de planeta ar exista. Se fac cercetari, iar primele concluzii vor fi anuntate in vara acestui an, in luna iunie sau iulie, dupa cum au anuntat oamenii de stiinta.

Recent, astronomii au descoperit primele doua planete de marimea Pamantului, care orbiteaza in jurul unei stele similare cu soarele nostru. Este vorba de Kepler 20f si de Kepler 20e, planete stancoase, cu o compozitie asemanatoare Terrei. Kepler 20f are exact aceeasi marime ca a Terrei, in timp ce Kepler 20e, cealalta planeta, este putin mai mica decat Terra si mai apropiata de steaua sa.

Au fost descoperite primele planete de marimea Pamantului (Video)

Descoperirea este importanta deoarece este prima confirmare ca exista planete de marimea Pamantului, sau chiar mai mici, in afara sistemului solar. In plus, ele se afla la distanta potrivita pentru a permite existenta apei in stare lichida, conditie esentiala pentru existenta vietii.

La inceputul anului viitor, o alta lista a planetelor ce ar putea indeplini conditiile pentru a fi locuibile va fi facuta publica, relateaza csmonitor.com. Principalele doua conditii ce trebuie sa fie indeplinite sunt ca acestea sa se afle in zona locuibila si sa fie de marimea planetei noastre, explica Natalie Batalha, din cadrul NASA.

Anul 2011 a insemnat o crestere considerabila a numarului de exoplanete cunoscute. Daca la inceputul anului au fost confirmate 528, in doar cateva luni - la 16 ani de cand prima planeta extraterestra a fost descoperita orbitand o stea precum un soare - numarul acestora a ajuns la 713. Insa mii de alte planete se afla in atentia astronomilor, urmand sa fie "investigate".

Luna aceasta, astronomii implicati in misiunea Kepler au anuntat descoperirea a inca 1.094 de exoplanete, facand ca cel mai recent bilant sa ajunga, in numai 16 luni, la 2.326.

Insa mai degraba decat sa gaseasca o planeta locuibila, oamenii de stiinta incearca sa inteleaga diversitatea exoplanetelor. Iar aceasta diversitate pare sa fie fara limite. Astronomii au descoprit o planeta la fel de usoara ca spuma de polistiren, dar si o alta la fel de densa precum metalul. Iar in septembrie, echipa Kepler a anuntat descoperirea unei planete extraterestre care orbiteaza doi sori.

In plus, au fost confirmate cateva planete in zona locuibila a stelelor lor. Niciuna nu poate fi insa un candidat la "al doilea Pamant", din moment ce sunt mai mari decat planeta noastra. Insa cautarile pentru geamanul Terrei continua. Nu trebuie sa uitam ca telescopul Kepler a fost lansat in martie 2009. Daca un telescop extraterestru, de genul lui Kepler, ar fi indreptat spre Pamant, i-ar lua trei ani sa ne detecteze. Pe masura ce trec anii, si sansele de a descoperi o planeta similara Terrei cresc, a explicat Batalha, care a mai mentionat ca urmatorul anunt al celor implicati in misiune va fi facut in iunie sau iulie 2012.

De la anunt va mai trece o perioada, cel mai probabil de sase luni, necesara verificarilor si certificarii datelor, asa ca sunt ceva sanse ca la anul sa stim daca Pamantul are sau nu pereche.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#planete locuibile, #planete similare Terra, #planete asemanatoare Pamant, #misiunea Kepler , #planete