Descoperire istorica facuta de NASA: Un satelit al planetei Saturn poate sustine forme de viata

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 21:43
10737 citiri
Descoperire istorica facuta de NASA: Un satelit al planetei Saturn poate sustine forme de viata
Foto: Ziare.com

NASA a anuntat, joi, ca unul dintre satelitii naturali ai planetei Saturn, Enceladus, poate intretine forme de viata extraterestra.

Descoperirea istorica a fost publicata joi in jurnalul Science, relateaza Space.com.

Enceladus este o "Luna inghetata" a planetei Saturn, insa cercetatorii NASA cred ca viata la nivel de microbi poate fi posibila sub stratul de gheata.

Studiul arata ca aceleasi feluri de reactii chimice care sustin viata in apropierea fisurilor de pe fundul marilor si oceanelor, la mari adancimi, pe Pamant, s-ar putea produce si pe Enceladus.

Aceste reactii depind de prezenta hidrogenului molecular (H2), care ar fi produs continuu reactii intre apa fierbinte si roca aflate la mare adancime in oceanul de pe Enceladus, adica exact cum se intampla si pe Pamant, in cazul izvoarelor hidrotermale submarine, mai arata studiul.

"Abundenta de H2, impreuna cu speciile de carbonati observate anterior, sugereaza o stare de dezichilibru chimic in oceanul de pe Enceladus, care reprezinta o sursa de energie chimica, ce este capabila sa sustina viata", a scris Jeffrey Seewald, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, in revista Science.

Enceladus, care are un diametru de 504 kilometri, a captat atentia astrobiologilor in anul 2005, an in care sonda Cassini a NASA a observat pentru prima oara gheizere de gheata care erup din fisuri aflate in apropierea polului sud al satelitului. Oamenii de stiinta cred ca aceste gheizere arunca materie aflata sub crusta de gheata a satelitului.

Astfel, considera savantii NASA, Enceladus are apa lichida, unul dintre factorii cheie necesari vietii asa cum o stim pe Pamant. Oceanul de pe Enceladus poate ramane lichid datorita proceselor generate de atractia gravitationala uriasa a planetei sale.

O echipa de cercetatori condusa de Hunter Waite, de la Southwest Research Institute din San Antonio, a analizat observatiile facute de Cassini in timpul unei incursiuni de aproape 50 de kilometri adancime prin gheizerele de pe Enceladus, in octombrie 2015.

"Nu am vazut microbi. Insa am vazut mancarea lor", sustine Waite. Insa, pentru ca reactiile chimice respective furnizeaza energie pentru viata la nivel microbian pe Pamant, descoperirea anuntata de NASA face din Enceladus principalul candidat in ce priveste gazduirea de viata in alta parte a Sistemului Solar, cu sanse mai mari chiar decat Europa, satelitul lui Jupiter, o alta "Luna inghetata" cu un ocean.

Insa NASA are mari sperante legate de Europa. In urmatorul deceniu va trimite misiunea Europa Clipper, care valoareaza doua miliarde de dolari, si care ar urma sa demareze cel mai devreme in 2022.

In ce priveste satelitul lui Jupiter, acesta face parte de asemenea din anuntul NASA de joi, oamenii de stiinta aratand ca telescopul Hubble a detectat semne ale unui jet care a erupt de pe Europa de doua ori din acelasi loc, potrivit unui studiu publicat in editia din aceasta saptamana a The Astrophysical Journal. Insa, in acest caz, entuziasmul este ceva mai mic, deoarece nu exista deocamdata dovezi ale unei activitati hidrotermale, scrie Science Mag.

"Daca exista jeturi pe Europa, asa cum credem cu tarie, cu Europa Clipper vom fi pregatiti pentru ele", a spus Jim Green, director la Stiinta Planetara din cadrul NASA.

Iata o scurta cronologie a discutiilor despre Enceladus:

In toamna lui 2009, sonda Cassini aducea Enceladus in atentia lumii, cu imaginile uimitoare ale satelitului.

In luna octombrie 2014, asteptand informatiile de la Cassini, oamenii de stiinta "inspectau" un alt satelit al lui Saturn, Mimas, pe care sa il plaseze apoi pe lista cu Enceladus si Europa.

Apoi, in martie 2015, NASA deja anunta ca pe Enceladus exista izvoare hidrotermale si astfel ar putea adaposti forme de viata.

In luna octombrie 2015, NASA a facut publice noi imagini detaliate cu Enceladus. Cateva zile mai tarziu, a avut loc "vizita" istorica a sondei.

Nu in ultimul rand, in octombrie 2016, oamenii de stiinta si-au indreptat atentia si catre un alt satelit al lui Saturn, Dione.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#satelit Saturn forme viata, #Enceladus forme viata, #Enceladus viata extraterestra, #viata satelit natural Saturn, #microbi gheata satelit Saturn , #planete